Pla general de la platja de l'Arrabassada de Tarragona, amb banyistes i gent prenent el sol

Els ajuntaments del litoral tarragoní demanen autorització per a 1.951 activitats i serveis de temporada

Les platges tarragonines reben nous distintius de qualitat

Les platges tarragonines han tornat a rebre la distinció internacional de la qualitat de les platges i els ports esportius. Enguany, l'Associació d'Educació Ambinetal i del Consumidor (ADEAC) ha atorgat la bandera blava a 40 platges de la demarcació, 29 del Camp de Tarragona i 11 de les Terres de l'Ebre. Per poder executar activitats i serveis de temporada en aquestes zones, els ajuntaments del litoral han demanat al departament de Territori i Sostenibilitat l'autorització per fer-ho durant aquesta temporada de bany. 

Al litoral tarragoní, entre les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, on hi ha 148 platges i fronts litorals — 88 a Tarragona i 60 a les Terres de l'Ebre— s'ha sol·licitat l'autorització per a fer 1.951 activitats —1.505 al Camp i 446 a l'Ebre—. D'aquestes, 782  son destinades a un ús comercial, dividides entre les platges tarragonines (612) i ebrenques (170). En les platges on s'ha posat la bandera blava, s'ha demanat fer-hi 1.076 activitats. Les activitats comercials corresponen a guinguetes, gandules, escoles nàutiques, lloguers d'embarcacions o camps de boies. 

La Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori ja ha autoritzat el 84% d’aquestes sol·licituds, incloses les dels municipis més turístics, i la resta s’aniran analitzant durant les properes setmanes, abans de l’inici de la temporada de bany a principis de juny.

Més distintius de qualitat a Tarragona

L'ADEAC, a més de les Banderes Blaves, també atorga distintius de qualitat per reconèixer actuacions d'educació ambiental, ús sostenibles del litoral o accions per facilitar l'ús de la platja a persones amb mobilitat reduïda, per exemple. 

En aquest sentit, a les platges tarragonines ha atorgat quatre distintius de la Xarxa de Senders Blaus 2020. Aquest s'atorga als itineraris que enllacen platges o ports amb Bandera Blava i que contribueixen positivament a l'ús sostenible del litoral. Enguany s'ha atorgat al sender que connecta Cal Bofill-Baix a Mar- Els Muntanyans a Torredembarra; el sender litoral del Jonquet, a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant; el camí de Ronda de l'Ametlla de Mar (GR92); i el de les Cases- Marial - Sol de Riu, a Alcanar.

D'altra banda, als municipis que han obtingut Bandera Blava 2021 i que tenen un centre de visitants, aula de mar o de naturalesa, visitable per la població en general i que inclogui entre els seus objectius i activitats l'educació ambiental sobre els ecosistemes litorals, desenvolupament sostenible, així com informació específica sobre el programa Bandera Blava se'ls atorga el distintiu de Centres Blaus 2020. A les comarques tarragonines, en concret, s'ha donat a l'Hort de la Sínia d'Altafulla; Cal Bofill a Torredembarra; i el Centre d'Interpretació de la Pesca, a l'Ametlla de Mar.