El món local de Catalunya ha fet un pas endavant i desenes d'alcaldes s'han posat a disposició del president de la Generalitat, Quim Torra, per executar un confinament total si el Govern decidís tirar pel dret encara que Moncloa no ho ordeni. Aquesta possibilitat, però, ha quedat descartada per la mateixa Generalitat. Tot i això, són diversos els alcaldes i Ajuntaments que reclamen que s'executi.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
A l'àrea metropolitana de Tarragona, batlles i consistoris com els de Montblanc, l'Espluga de Francolí, Vilaplana o Riudoms han mostrat el seu suport a Torra. Altres, com el de Reus, reclamen a l'Estat «el cessament total de l'activitat com a mesura preventiva per evitar contagis massius i no saturar el sistema sanitari».
Els primers, disposats a confinar els seus municipis, expliquen que ho fan com l'única mesura que pot aturar dràsticament els contagis. Un exemple és Sergi Pedret, alcalde de Riudoms, que assegura que «la proposta és que només els serveis essencials anessin a treballar». La mesura, de fet, vol donar cobertura jurídica a la ciutadania.
«Necessitem que tots els treballadors i treballadores de Catalunya que han sortit avui per anar a treballar, tinguin una seguretat jurídica; han de poder-se quedar a casa tranquils que, després d'aquesta crisi, continuaran tenint la feina, i per això volem el confinament total», reclama Pedret.
Les associacions municipalistes impulsen un front comú
L'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació de Micropobles de Catalunya han redactat, en aquesta línia, un manifest que volen que serveixi per impulsar un front comú. Aquest document reclama un «confinament efectiu» i més estricte que només deixi com a excepcions «aquelles persones que treballen en serveis establerts com a essencials».
Segons el comunicat emès per les entitats, es vol «facilitar les condicions als ens locals per a què puguin fer front a aquest moment d’emergència i treballar per superar la situació des de la proximitat i el coneixement local». Pel que fa a mesures concretes, reclamen que els Ajuntaments puguin fer servir el superàvit del 2019 «perquè necessitin», que es flexibilitzi la regla de la despesa i que s'elimini la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL).
Aquesta darrera reivindicació, exposen, la fan perquè la llei «limita l’autonomia local», pel mateix motiu que reclamen «que es garanteixin aportacions de les administracions supramunicipals i europees cap al món local per donar resposta a les necessitats actuals i futures».