Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'Àlex Arenas, investigador del grup de la URV, treballant en el model matemàtic que prediu el risc de nous contagis per coronavirus.

La variant índia de coronavirus preocupa el científic Àlex Arenas: «Està fent estralls al Regne Unit»

El catedràtic tarragoní valora positivament la vacunació als adolescents entre 12 i 17 anys abans de començar el curs

El ritme de vacunació a Catalunya està anant millor del previst, amb desenes de milers de dosis injectades cada dia als diferents punts de vacunació. Actualment un 37,7% de la població total catalana ja té almenys una dosi de la vacuna. Un 19,9% també té la segona dosi, i un 21,2% ja està totalment immunitzada contra la Covid-19.

Ara bé, no tot són bones notícies pel que fa a l'actualitat de la Covid-19, i hi ha temes que preocupen. El físic i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Àlex Arenas, ha intervingut aquest divendres, 4 de juny, al programa 'Tot es mou' de TV3, i ha manifestat que està molt preocupat per la  variant índia  del coronavirus. El científic està content pel que fa a les dades d'infecció i de vacunació, i també està d'acord en el fet que la mascareta es retirarà a finals de mes.

Però el que li preocupa ara mateix a Arenas és la variant índia. Assegura que aquesta variant «està fent estralls» al Regne Unit, on ja hi ha el 60% de la població immunitzada, però on han augmentat les hospitalitzacions i els casos recentment.

Arenas apunta que el darrer informe científic demostra que la variant índia provoca 2,6 vegades més hospitalitzacions. També provoca 1,4 vegades més pacients crítics, i la velocitat de transmissió és entre un 30 i un 50% més alta comparant-ho amb les dades a Catalunya, on predomina la variant britànica.

Pel que fa a les mascaretes, Arenas ha suggerit que la mascareta no desaparegui del tot, i que sigui utilitzada quan tenim refredats, per exemple. «No és només una protecció pròpia, sinó que hauria de ser per protegir els altres», ha apuntat.

També ha fet referència al moment en què es retirarà la mascareta a l'exterior, d'aquí a poques setmanes. Arenas diu que «hem d'aprofitar» el moment per tornar a parlar dels interiors. «Sabem que la transmissió per aerosols ens complica els interiors com a lloc on estar sense mascareta», i és necessari «invertir en processos de ventilació i de mesura», apunta Arenas. Per això insta a instal·lar mesuradors de CO2 en aquells llocs on sigui necessari.

El catedràtic tarragoní també ha valorat molt positivament la possible vacunació entre els adolescents d'entre 12 i 16-17 anys abans que comenci el curs escolar. Arenas diu que la vacuna en aquestes edats «és segura», i que l'EMA ja ho ha avalat.