Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gos mirant pel balcó.

Animals en quarantena: les mascotes també veuen alterada la seva rutina

Si conviviu amb gats i gossos, és possible que hàgiu notat canvis en el seu comportament. Parlem amb una etòloga perquè ens doni consells sobre com podem alleugerir aquests canvis

Gos damunt d'un llit.
Els animals amb qui convivim també pateixen els efectes del confinament. | Laia Solanellas
 

Els efectes que aquesta situació totalment atípica de confinament té en els humans han estat estudiats, anunciats i repetits des del primer dia. Un canvi radical d'aquesta magnitud en les nostres vides és innegable que pot comportar una sèrie de transtorns ja siguin emocionals o físics. Si a més aquest confinament l'esteu passant amb gossos o gats a casa, és possible que també hàgiu percebut algunes modificacions en el seu comportament.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

És totalment natural, la gran majoria de mascotes que conviuen amb nosaltres han passat de tenir passejos llargs diàriament, interacció amb altres animals o humans, solitud i tranquil·litat en la gran major part de la jornada, a trobar-se 24 hores acompanyats i sense poder extreure tota la seva energia de forma adequada. En aquest sentit, a TarragonaDigital hem volgut parlar amb l'etòloga de Bitxus Clínica Veterinària de Reus, Marta Castillejo, perquè ens expliqui si són normals o no els canvis en el comportament, com podem ajudar a pal·liar-los i com podem preparar les nostres mascotes pel retorn a la normalitat després del coronavirus, que encara que sembli mentida ara mateix, arribarà.

Gos mirant pel balcó.
Els gossos necessiten cremar energia. | Laia Solanellas
 

Gossos amb rutines trencades

Només a la ciutat de Tarragona hi ha més de 4.000 gossos censats i si la lupa la posem a Reus, la xifra es dispara amb una població animal de més d'11.000 gossos, una dada gens menyspreable i que posa de manifest el pes de les mascotes a la ciutat. Malgrat que va despertar —i desperta— força controvèrsia el permís per poder sortir al carrer perquè els gossos facin les seves necessitats, la realitat és que qui convisqui amb ells sap que és necessari, sempre amb responsabilitat. Aquests passejos, a diferència del que moltes persones creuen, estan permesos però limitats en temps i distància.

Tot i que els gossos són molt sociables, també s'ha de tenir en compte que són animals de costums i necessiten moments «d'independència». L'etòloga Marta Castillejo ens explica que «hem d'intentar mantenir la rutina de passejos el màxim possible, però adaptant-los a la situació actual». Això significa que durant una temporada no hi haurà sortides llargues ni interacció amb altres animals i l'energia que el nostre gos cremarà serà molt menor.

Per intentar reconduir la situació «podem proporcionar estimulació mental a través d'una major permissivitat en ensumar el marcatge d'altres animals al carrer i, inclús, si el caràcter del gos ho permet, podem llençar premis a terra i que els vagi trobant». Una escena que és probable que hàgiu viscut aquests dies és que el gos no vol tornar a casa després del passeig curt, per intentar pal·liar-ho Castillejo ens recomana «proporcionar-li un recurs amb molt valor per a ell, com pot ser una sessió de carícies, una joguina especial, un menjar que li agradi molt...».

Un gat miolant.
Els gats també es poden veure estressats per la situació. | Laia Solanellas
 

Els gats perden la independència

Si conviviu amb gats, en un primer moment pot semblar que la situació de confinament no els pugui resultar tan crítica, però res més enllà de la realitat. Els gats són molt més independents que els gossos i necessiten tenir estones de calma, «dormen unes 18 hores al dia». Si a més al còctel li afegiu nens a casa, el confinament es pot convertir en una tortura per a ells. 

«Molts cops aprofiten que els nens són a l'escola per tenir una estona de pau i descans, i ara mateix la presència constant de nens a casa pot fer que no puguin descansar tot el que necessiten» explica l'etòloga Castillejo. Per modificar aquesta situació recomana «proporcionar una zona segura als gats on es puguin retirar lluny dels sorolls, nens i altres animals i refugiar-se si ho necessiten». Aquestes zones es poden crear «amb una barrera física o també zones de descans en alçada, on ningú més hi pugui arribar». L'estimulació mental també és important en el cas dels gats i Marta Castillejo ens suggereix fer «jocs de caça, amagatall o simplement dotar d'un lloc segur per mirar l'exterior».

Això sí, l'etòloga recorda tant en gossos com en gats que «l'exercici cognitiu és positiu en la seva justa mesura, tot canvi brusc i exagerat en aquest tipus d'exercicis pot tenir la seva contrapartida negativa».

Gos avorrit.
Hi ha activitats per motivar els gossos a dins de casa. | Laia Solanellas

 

Quan tornar a separar-se serà dur

El confinament no serà l'únic canvi per la rutina de les nostres mascotes. La tornada a la normalitat pot arribar a ser dura per a ells, però per començar a aclimatar-los ja podem anar fent petits gestos segons ens explica l'etòloga Castillejo. «La situació sembla que va per llarg i estem exposant el nostre animal a crear una hiperafecció amb la nostra persona, provocant un problema de comportament quan tornem a la normalitat». 

Per intentar que això no passi, Castillejo ens suggereix «deixar l'animal sol en una zona sense contacte físic, visual ni auditiu amb nosaltres i proporcionar-li algun tipus de joguina interactiva dispensadora de premis, així entendrà que la nostra absència també és bona». 

Petits trucs i consells professionals per ajudar les nostres mascotes a adaptar-se a la nova realitat, encara que sigui temporal, però que pot fer-nos tirar enrere alguns esglaons en la seva educació