L'Hospital Sant Joan i la URV creen una aplicació per mostrar als infants com és una UCI

L'han desenvolupat professionals de l'Hospital Sant Joan de Reus i del Centre de Formació i Innovació en Simulació de la URV

L'Hospital Sant Joan de Reus ha desenvolupat l'aplicació UCIKids juntament amb professionals del Centre de Formació i Innovació en Simulació de la URV. Aquesta iniciativa està emmarcada en el projecte «UCI de portes obertes», que inclou a les famílies en les cures i l'acompanyament a les persones ingressades a la Unitat de Cures Intensives (UCI) durant la major part del dia. 

Una APP per mostra als infants com és l'UCI

La iniciativa de l'Hospital Sant Joan de Reus ha fet que  l'UCI del centre es dotés d'una aplicació mòbil que, d'una manera intuïtiva i com si fos un joc, ajuda els infants amb familiars ingressats a tenir una visió general d'aquest servei i els ajuda a familiaritzar-se amb allò que es trobaran durant la visita.

Concebuda pels professionals de l'UCI, el desenvolupament ha anat a càrrec del Centre de Formació i Innovació en Simulació de la URV, que l'han dissenyat perquè els més petits coneguin quins són els aparells que ajuden a la recuperació dels pacients i, així, s'habituïn a l'ambient i als sorolls que es trobaran en el moment de la visita.

Per exemple, quan el nen passa el dit per sobre d'un aparell del box de l'UCI, pot escoltar com sona i té una breu explicació de què és. En aquest sentit, l'APP UCIKids estarà disponible pròximament a la plataforma de descàrrega d'aplicacions del dispositiu mòbil i es pot utilitzar tant en Android com en iOs.

Treballen en noves accions per obrir l'UCI als familiars

A més de l'aplicació mòbil en què ha treballat l'Hospital Sant Joan de Reus, també s'estan duent a terme noves accions per obrir l'UCI als familiars. En aquest sentit, la formació dels professionals que, amb el suport d'una psicòloga infantil adeqüen les actuacions a les necessitats pels més petits. D'altra banda, també s'està fent la creació d'un espai d'acollida per als nens i nenes on es prepara la visita amb material didàctic, així com un programa d'activitats per als infants segons la seva edat.

Tanmateix, per als més petits, es fan visites breus i supervisades utilitzant joguines i material infantil i facilitant el contacte amb el pacient, si és possible. Després de la visita es facilita l'expressió de sentiments a través, per exemple, de dibuixos. D'altra banda,  als nens més grans se'ls permet que intervinguin en alguna de les activitats o cures que es fan al pacient.