Es calcula que un de cada tres aliments que es produeixen en el món acaba a la brossa. En moltes ocasions, a més, en condicions òptimes pel seu consum. El malbaratament de menjar s'ha convertit en un dels grans problemes mediambientals del món desenvolupat. En els darrers anys, les societats han anat prenent consciència sobre aquesta problemàtica que, només a nivell estatal, suposa generar 7,7 milions de tones d'escombraries cada any. Per tal de reduir aquest impacte sobre el medi ambient, uns amics danesos van desenvolupar una app que permet als establiments comercials i de restauració donar una segona oportunitat als productes que no han venut abans de llençar-los a la brossa. El seu nom és Too Good To Go.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Aquesta aplicació per a dispositius mòbils va néixer l'any 2016 i compta amb una gran acollida en diferents països europeus, on la fan servir més d'onze milions d'usuaris. A Espanya va arribar fa menys d'un any, començant per Madrid i expandint-se per tot l'Estat fins als 1.200 establiments adherits en l'actualitat. Al Camp de Tarragona, de moment només hi ha sis negocis que s'han sumat a aquesta iniciativa que els permet reduir el menjar que llencen a les escombraries, amb la consegüent reducció del seu impacte ambiental i, alhora, no perdre tants diners amb els excedents del dia a dia.
No llençar menjar a la brossa
Dos d'ells estan a Cambrils. És el cas de la cafeteria Daival, al carrer Pere III. Monika Dziepak va obrir el seu negoci el passat mes d'abril i fa un parell de mesos que es va apuntar a Too Good To Go. «Al principi d'obrir, que encara no ens coneixia molta gent, tenia molts sobrant i havia de llençar molt de menjar a la brossa. Ara, hi ha dies que no sobra res, però també hi ha d'altres que sobra quasi tot. Ja m'havia plantejat alguna forma de què tot aquest menjar no acabés al contenidor i vaig trobar aquesta app. Hi ha dies que fins i tot no llencem res», afirma.
Els usuaris de l'aplicació compren els excedents en packs, però sense conèixer el seu contingut. En el seu cas, el pack té un cost de 3 euros i inclou productes per valor, com a mínim, de 9, bàsicament pastes, pizzes i entrepans. D'aquests diners, una tercera part la recapta directament l'app. En aquests dos mesos, ha venut uns 25 packs, i la seva sorpresa és que bona part d'ells els han recollit turistes.
«La majoria d'usuaris de l'app que venen són francesos»
«La gran majoria d'usuaris que venen són francesos, que ja fan servir l'app en el seu país i estan acostumats a usar-la diàriament. De gent d'aquí, només han vingut tres o quatre vegades. Ens falta tenir aquesta mentalitat que les sobres també són productes en bon estat», assegura. «Tots són aliments del dia i en perfectes condicions, però si faig croissants al matí, ja no els puc vendre l'endemà. Al final recuperes una mica de diners, però tampoc tot el cost de producció», apunta la gerent d'aquesta cafeteria del barri de l'Eixample.
La pastisseria Velvet, l’únic local de Tarragona que aposta per Too Good To Go
«El que volíem era no llençar menjar a la brossa. Per això vam trucar a l’aplicació i vam preguntar com hi podíem entrar». Són les paraules de Marc Garcia, propietari de la pastisseria Velvet, ubicada al carrer Soler. Va obrir les portes l’any 2016 i, des del passat mes de febrer, forma part de l’app Too Good To Go.
Al final del dia, la botiga posa a la venda una o dues capses sorpresa. El preu pel comprador és de 5 euros, però el valor és del triple. A dins hi inclouen les peces de brioixeria o pastes que no s’han venut durant la jornada. «Abans les donàvem als amics, però amb això tots hi guanyem. Nosaltres cobrim les despeses, el comprador té productes de qualitat a un preu molt reduït i salvem el menjar d’anar a la brossa», manifesta Garcia.
[predef]tarragona-whats-192[/predef]
Fins al moment, la pastisseria Velvet ha venut més d’un centenar de paquets sorpresa. «Això vol dir que hem impedit que un centenar de pastissos se’n vagi a les escombraries», diu l’amo. A més, els ha servit per guanyar clientela, atès que molts ciutadans que fan ús de l’aplicació habitualment han descobert la pastisseria. «I ara venen a esmorzar o a buscar el pastís d’aniversari», assegura Garcia.
Una forma de donar una segona vida al gènere també per a les floristeries
Tot i que l'app es va idear pensant en establiments que comercialitzen aliments, com ara supermercats, restaurants, fruiteries, fleques, botigues de menjar preparat o hotels, hi ha un altre sector que també ha trobat el seu espai en aquesta comunitat per reduir el malbaratament. Es tracta de les floristeries. A Vila-seca, Artesaniaflorae, a la plaça de Voltes, és pionera en oferir packs de plantes i flors a les nostres comarques.
«Vaig descobrir l'app a través d'altres amics floristes que tenen les seves botigues en ciutats més grans i que em van dir que els era molt útil, així que vaig decidir provar-la», explica el propietari de la floristeria vila-secana, Jukka Heinonen. D'això en fa uns quatre mesos. Ara es mostra satisfet amb l'acollida d'aquesta iniciativa i destaca que «aconsegueixo que gent que no coneixia la meva floristeria i gent de fora de Vila-seca vingui a comprar gràcies a l'aplicació. Potser venen un dia a buscar el pack, però ja repeteixen si han de fer altres regals o detalls. És una altra manera de fer marca».
Sobre els productes que inclou en els seus packs, Jukka detalla que «igual que els aliments, les flors són un producte fresc i amb caducitat. Normalment, els packs consisteixen en rams variats de flor tallada, però també poden ser plantes de flor que ja no les tenen totes. Amb els rams, aprofito les flors que tinc més excés i que m'interessa liquidar abans que es facin malbé, però això no significa que siguin flors que caduquen en dos dies».
Supermercats, menjars preparats i botigues especialitzades
A més d'aquests tres establiments, també formen part del moviment Too Good To Go el supermercat del Camping La Llosa de Cambrils, la botiga Nostrum de Reus, la botiga de productes ecològics La Marieta de Valls. A les Terres de l'Ebre, també es pot trobar la botiga especialitzada en intoleràncies Soy todo Sin de Móra la Nova.