L'Arxiu del Port de Tarragona

L'Arxiu del Port celebra la Setmana dels Arxius amb activitats gratuïtes

Durant el mes de juny, es commemora el Dia Internacional dels Arxius

L'Arxiu del Port de Tarragona commemorarà el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra el 9 de juny. Per aquest motiu, se proposaran activitats divertes i de diferents formats enfocades, principalment, a donar-se a conèixer a la ciutadania.

En els darrers anys, la celebració s'ha estès a cada dia de la setmana que inclou la data assenyalada. D'aquesta manera ja s'ha instituït la Setmana dels Arxius amb la multiplicitat d'actes i propostes que això comporta.

Els arxius catalans s’han afegit, com cada any, a la iniciativa amb el lema: 'Busquem exploradors i exploradores d’històries. Descobreix-les!' incitant a conèixer les històries increïbles que es troben en el patrimoni documental que custodien els arxius de Catalunya.

El Port de Tarragona també s’ha sumat a aquesta iniciativa i organitzarà activitats per donar a conèixer la tasca de l’arxiver, la divulgació de la documentació servada i la instal·lació de l’Arxiu.

Història i periodisme

Els dies 7, 14 i 16 de juny, de 4 a 7 de la tarda, el periodista Ricard Lahoz impartirà el taller 'Com divulgar la història des del periodisme'. Una activitat que es farà a les instal·lacions de l'Arxiu del Port al carrer d'Anselm Clavé. El taller va adreçat a totes aquelles persones interessades a adquirir pautes per poder difondre i divulgar coneixements històrics amb rigor científic.

Lahoz, periodista, director de la revista Fet a Tarragona, mitjà digital i revista tarragonina, és professor de la Universitat Rovira i Virgili de ‘Gèneres Informatius en mitjans de premsa i audiovisuals’; i ha estat director de Tarragona Ràdio i col·laborador del Canal Català TV Tarragona.

L’activitat és gratuïta, però cal fer reserva a través del correu arxiu@porttarragona.cat.

Arxius, literatura i cinema i visita teatralitzada

Per al dia 9 de juny, el Dia internacional dels Arxius, s’ha programat una nova sessió del cicle ‘Tardes a l’Arxiu’, en la qual s’oferirà la xerrada ‘Arxius, literatura i cinema’ amb l’historiador i arxiver Ramon Alberch, presentada pel periodista Esteve Giralt. La conferència es farà a les 7 de la tarda a la sala d’actes de l’Arxiu del Port.

L’arxiver i historiador Ramon Alberch és considerat un dels màxims experts en arxivística de Catalunya. Ha estat director de l’Arxiu Municipal de Girona, arxiver en cap de l’Ajuntament de Barcelona i director de l’Institut Municipal d’Història de Barcelona.

I en el cap de setmana, dissabte 11 de juny i diumenge 12 de juny, a les 11 del matí, s’organitza la visita teatralitzada: ‘Projectant el port amb l’enginyer Bellido’, un recorregut per la història portuària de la mà d’aquest enginyer portuari del segle XIX, artífex, entre altres coses, del Moll de Costa del Port de Tarragona.

Una activitat per a tots els públics i amb la qual es pot redescobrir la història de Tarragona d’una forma lúdica. Totes les activitats són gratuïtes, amb aforament limitat, però cal fer reserva a través del correu arxiu@porttarragona.cat.