Imatge del judici del 17-A a l'Audiència Nacional, amb els tres processats pel 17-A (Mohamed Houli, Driss Oukabir i Said Ben Iazza)

Associacions de víctimes demanen presó permanent per a dos acusats del 17-A: «Formaven part del pla criminal»

Les defenses exposaran els seus informes finals quan les d'Oukabir i Houli Chemlal es recuperin, després que una advocada hagi donat positiu en Covid-19

Les acusacions populars exercides per l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i l'Associació 11-M han justificat aquest dijous davant el tribunal de l'Audiència Nacional que jutja als tres presumptes membres de la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils el 17 i 18 d'agost de 2017 la seva petició de presó permanent revisable per a dos dels acusats perquè ha quedat acreditat que «formaven part del pla criminal».

Les associacions han estat les dues últimes acusacions que han exposat els seus informes finals, a més de l'Advocacia de l'Estat, que s'ha adherit a la Fiscalia. Després d'això, arribaria el torn de les tres defenses, però, a petició de la de Driss Oukabir, el tribunal ha decidit suspendre la vista oral fins que tots els lletrats es trobin en disposició d'informar.

Es dona la circumstància que l'advocada Carmen González, que defensa a Mohamed Houli Chemlal, ha donat positiu en Covid-19, i que el lletrat Luis Álvarez Collado —que en el judici se senti just al costat— es troba de baixa laboral i amb símptomes de coronavirus, a l'espera del resultat de la prova, segons ha informat la seva companya al tribunal.

Tant l'AVT i 11-M han afirmat que els delictes de pertinença a organització terrorista, tinença, dipòsit i fabricació d'explosius i estralls terroristes que sol·licita el Ministeri Públic en el cas de Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir, i el delicte de col·laboració per a Said Ben Iazza, són encertats.

Però, en opinió de les acusacions populars, Oukabir i Houli Chemlal han de respondre per les 15 víctimes mortals que van deixar els atemptats a la Rambla de Barcelona i Cambrils perquè «formaven part del pla criminal», ha indicat l'advocat de l'AVT, Antonio Guerrero.

Proves sobre la participació dels acusats

L'AVT —que precisament aquest dijous celebra el seu 40è aniversari— ha començat el seu informe exposant tots els indicis que acrediten els delictes comesos pels acusats. Així, sobre Mohamed Houli Chemlal ha destacat que «el seu comportament en tot íter cronològic dels fets donen per provada aquesta col·laboració», ressaltant que va buscar finançament per a la cèl·lula, va participar en l'adquisició d'explosius i en la confecció d'aquests, i el seu passaport va aparèixer en la furgoneta que es va utilitzar en l'atropellament massiu  a Barcelona.

Així mateix, ha indicat que no es donen tots els requisits exigibles perquè se li apliqui l'atenuant de confessió, com sol·licita el seu defensa, perquè «no és cert» que col·laborés durant la recerca, ja que «reconeix coses que li poden beneficiar i s'exonera d'allò que el perjudica».

Quant a Driss Oukabir, afirma que la seva participació no ha estat tan «intensa», però que en qualsevol cas «sabia i coneixia quins eren els plans i la immediació amb la qual s'anava a cometre l'atemptat terrorista». En aquest sentit, entén que els dubtes que aquest acusat mostra sobre l'atemptat en una conversa amb el seu germà Moussa —abatut a Cambrils— «no és sobre la realització dels fets, sinó sobre la forma en la qual es vol realitzar els fets».

«Queda perfectament acreditat que no és que desisteixi de la realització o de la seva participació o coparticipació en els fets, sinó que mostra algun tipus de reticència sobre la manera de fer-lo», ha assenyalat Guerrero.

Una altra prova de la implicació d'Oukabir en els plans de la cèl·lula gihadista, segons l'advocat de l'AVT, és la desinstal·lació i reinstal·lació de l'aplicació Whatsapp en diverses ocasions en els dies previs als atemptats perquè «tractava d'eliminar totes les converses que havien de ser bastant comprometedores».

Sobre Said Ben Iazza ha assenyalat que és «rellevant» que quan té coneixement dels atemptats i veu les fotografies dels membres de la cèl·lula gihadista als quals va deixar una furgoneta del seu oncle i la seva documentació personal per a adquirir suposadament productes de neteja, no es presentés davant les Forces i Cossos de Seguretat per a comptar tot el que sabia. «És evident i clar que la utilització d'aquesta furgoneta era per a una finalitat il·lícita», ha conclòs.

Amb tot això, l'AVT ha reprès l'argument que va donar la Fiscalia per a no acusar per assassinat i ha assegurat que l'explosió de l'habitatge d'Alcanar on es fabricaven els explosius no va impedir en absolut la comissió dels atemptats.

En aquest sentit, ha apuntat que l'«únic excés» que considera que va haver-hi el 17 d'agost de 2017 va ser l'assassinat de Pau Pérez per part de Younnes Abouyaaqoub en la seva fugida després de l'atemptat a Barcelona, a qui a més va robar el seu vehicle. «Això no forma part de la ideació del pla criminal», ha explicat, i per això l'acusació contra els tres acusats no es dirigeix cap a ells en aquest sentit.

«Missió»: cometre un atemptat

Encara així, ha subratllat que l'única «missió» que tenia la cèl·lula era la de «cometre un atemptat en el qual morissin el nombre més gran de persones, i es va cometre». En aquest sentit, ha assenyalat que La Rambla no es pot descartar com a «objectiu» perquè fins i tot fins a «quatre dies abans» la cèl·lula estava buscant llocs on poder atacar, ja que «no era clar».

Per part seva, l'associació 11-M coincideix amb la majoria de les acusacions particulars que «no hi havia un pla A», sinó només l'«estratègia de causar terror de qualsevol manera, causant el nombre més gran de morts possibles». «La cèl·lula no tenia cap mena de prejudici fabricant explosius a unes quantitats industrials», ha agregat el lletrat Antonio Segura.

Per això, l'associació creu que la Fiscalia només atribueix als acusats la participació que van tenir en els preparatius dels atemptats fins a l'explosió d'Alcanar, just la nit anterior als a atropellaments massius, perquè «confon l'estratègic amb el tàctic».

«Podem tenir hipòtesi de quins eren els objectius, podem garantir amb prova suficient que hi havia uns objectius més clars que uns altres, però no hi ha un canvi estratègic, sinó un canvi tàctic. Em quedo sense explosius, però la meva estratègia no canvia que era el d'assassinar gent amb el que tinc, amb ganivets, amb cotxes», ha postil·lat.

Així ha conclòs que comparteix amb totes les acusacions que reclamen que els acusats responguin pels atemptats perquè considera que «cal fer un pas més» a la petició de la Fiscalia i «donar satisfacció a la víctima», tant en l'àmbit penal com civil.

Suspès el judici fins a la recuperació dels advocats

El judici es reprendrà una vegada que totes les defenses es trobin en bones condicions mèdiques d'exposar els seus respectius informes. El president del tribunal, el magistrat Alfonso Guevara, ha comunicat a les parts que «al llarg de la setmana que ve, si se sabés alguna cosa ja» les convocaria per a «finals de la següent».

El magistrat va afirmar en la sessió d'aquest dimecres que la represa del judici també dependrà de la disponibilitat de la sala de vistes. «Els altres, cuidin-se mentrestant», s'ha acomiadat.