Pla general de la central nuclear Vandellòs II

Nova aturada a la central nuclear Vandellòs II per un incident a la xarxa elèctrica «originat a l'exterior»

Ascó frena la seva reconnexió després de detectar-se una deficiència en una bomba de refrigerant del reactor

La nuclear Vandellòs II va entrar en parada automàtica aquest dimecres poc després de les onze de la nit arran d'un «transitori elèctric en la xarxa de 400 Kv originat a l'exterior de la central» que va fer saltar les proteccionselèctriques  del generador principal. Segons ha informat l'empresa gestora, ANAV, la planta es troba en espera calenta —mode 3— mentre els tècnics comproven i efectuen les proves que permetin resoldre la incidència  abans de reconnectar-se a la xarxa.

D'altra banda, la unitat I de la nuclear d'Ascó, aturada des del passat 23 d'abril arran d'una avaria de la turbobomba, ha hagut d'aturar la sincronització  a la xarxa cinc minuts abans de les quatre de la matinada quan s'ha detectat una deficiència  a l'interruptor que ha d'alimentar una de les bombes de refrigerant del reactor. S'ha baixat la potència fins a mode 3  mentre l'equip tècnic de la nuclear treballa en l'interruptor afectat i s'efectuen les comprovacions  necessàries per reprendre la sincronització, segons ANAV.

D'acord amb el comunicat de la mateixa empresa gestora, els sistemes de seguretat de les dues plantes han funcionat «d'acord amb el seu disseny» i les incidències «no han tingut impacte en la seguretat de les persones ni el medi ambient».