Refineria a Repsol.

Aturada històrica a la refineria de Repsol a Tarragona: més de 100 MEUR d'inversió

La conjuntura internacional i la inflació han endarrerit i encarit el procediment

La refineria de Repsol a Tarragona començarà aquest divendres l'aturada més llarga de la seva història, que farà que les unitats de combustibles estiguin 53 dies sense produir. Durant aquest temps es faran actuacions per millorar la seguretat i la competitivitat, inversions per reduir emissions de CO2 i tasques de manteniment.

La companyia hi destinarà 100 MEUR, un cost superior al previst inicialment a causa de la conjuntura internacional i la inflació, que també han fet endarrerir un procediment que estava planificat per a l'abril i maig. El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, ha destacat que l'aturada ha de permetre tenir les instal·lacions a punt per al pròxim cicle de producció de sis anys.

Gairebé 4.000 treballadors i 150 actuacions

Durant la parada, de mitjana hi treballaran 2.900 persones, amb puntes de 3.700 treballadors. Una cinquantena de persones han treballat en la preparació de l'aturada, que comptarà amb 120 tècnics de prevenció. Per dur a terme aquestes tasques Repsol ha contractat 80 empreses auxiliars, la majoria de les quals amb seu o delegació a Tarragona.

Pel que fa als 100 MEUR de cost, Javier Sancho ha apuntat que 30 MEUR seran per tasques de manteniment i 70 MEUR seran per 148 actuacions. D'aquestes gairebé 150 actuacions, el 30% seran per millorar la seguretat i l'impacte sobre el medi ambient, un 35% aniran directament dirigides a canvis per reduir les emissions de CO2 i un 35% per millorar la competitivitat.

Entre les tasques que es duran a terme durant els 53 dies de parada hi ha la inspecció de totes les canonades, especialment una de 20 quilòmetres de longitud. Per revisar-la a fons s'utilitzarà un aparell que calcula el gruix del tub al llarg del recorregut i avisa si hi ha alguna zona més deteriorada per tal de reparar-la i evitar fuites.

Paral·lelament, a l'interior d'alguns equipaments s'hi introduiran robots per fer tasques similars. Amb tot, l'operació més complexa serà el buidatge de l'anomenada 'torre de buit', en la qual s'hi haurà de fer un «remetal·litzat», que consisteix en un recobriment de l'interior de la torre amb una capa de metall que la protegirà de l'atac químic dels productes amb els quals es treballi.

Una important reducció en les emissions de CO2

El director del complex industrial de Repsol a Tarragona ha assenyalat que es deixaran d'emetre 33.000 tones de CO2, «l'equivalent a una població de 10.000 habitants durant un any». Sancho ha reconegut que la refineria emet anualment 1 tona de CO2 a l'atmosfera, però que l'empresa està compromesa a assolir la neutralitat climàtica el 2050.

«Fa anys que treballem per la descarbonització i les parades programades són cabdals per implementar inversions de millora de les instal·lacions», ha assegurat.