Dijous va ser un dia de nervis a primera hora del matí. Amb les notes de la Selectivitat més atípica ja a la butxaca, era el torn de la publicació de les notes de tall per a l'accés als graus a les universitats catalanes. Era l'últim escull de molts estudiants per conèixer quin seria el seu futur universitari més imminent. Saber si el resultat plasmat en unes xifres que filen tan prim fins a arribar a les dècimes, centèsimes i fins i tot, si cal, a les mil·lèsimes, serien suficients perquè se'ls obrissin les portes desitjades.
Hores després, amb una nota ja assimilada, tots els projectes d'enginyers, periodistes, docents o sanitaris somien amb el seu futur, o bé tracen una nova ruta mirant la segona opció escollida o mentalitzant-se per intentar pujar nota amb la convocatòria de la Selectivitat a setembre, que es realitzarà els dies 21, 22 i 25. A casa nostra, a la Universitat Rovira i Virgili, no serà fàcil accedir als estudis que han estat més demandats enguany.
La branca de la Salut, la més sol·licitada a la URV
De nou, Medicina repeteix com la gran estrella en peticions però la seva nota ha augmentat lleugerament respecte a l'any passat, del 12,329 requerit per accedir-hi el 2019 al 12,791 d'enguany. El mateix patró es repeteix als estudis d'Infermeria a Tarragona —un 10,013 el 2019 i un 11,128 el 2020—, i Infermeria a Tortosa —del 9,248 al 10,520—. La branca de la Salut és la triomfant entre l'alumnat, i a banda de Medicina i Infermeria en primera i segona posició, segueixen Psicologia en tercer lloc, Infermeria a Tortosa en quart, Dret en cinquè i Fisioteràpia en sisena instància.
Augment significatiu de les peticions a Medicina i Infermeria a Tarragona
Malgrat que és habitual que aquests siguin els estudis més demanats a la URV, en plena pandèmia sembla que s'hagi despertat l'instint de molts futurs sanitaris, i és que si comparem les dades d'enguany i del 2019 pel que fa a sol·licituds en primera preferència dels graus de Medicina i Infermeria, podem comprovar com aquestes s'han disparat.
El grau de Medicina, que s'imparteix al Campus Bellisens de Reus, ha rebut un 34,39% més de peticions respecte al 2019, passant dels 532, als 715 interessats. Tot això per a 136 places que s'assignaran en primera preferència. L'exigència és alta, com ho són les circumstàncies.
Pel que fa al grau d'Infermeria de Tarragona l'augment encara és més significatiu. El 2019 hi va haver 225 sol·licituds, i aquest 2020 un total de 339, és a dir, un 50,66% més. Les places assignades en primera preferència? 51. La mateixa tendència es repeteix al grau d'Infermeria impartit a Tortosa, amb un creixement de les peticions del 35%, passant de les 151 el 2019, a les 204 d'enguany, i amb una assignació de 35 places en aquest període. Els graus de psicologia i fisioteràpia tarragonins també han notat un increment de les peticions.
«La pandèmia ha influït a fer que estigui més motivat en voler ajudar la gent»
El Souhail Tigri és de Móra la Nova i és un d'aquests joves que anhelen la bata blanca i que pugen carregats d'energia i ganes de salvar vides. En el seu cas, ho tenia ben clar des de feia anys, «des de segon d'ESO», que volia dedicar-se a les ciències de la salut. El somni era arribar a ser metge i especialitzar-se en cirurgia, «però al fer la Selectivitat no vaig arribar a la nota de tall i finalment he entrat a Infermeria» ens explica.
No li ha importat gens. Les ganes de salvar vides prevalen per sobre de qualsevol cosa: «Soc una persona que m'agrada molt ajudar a altres persones en els seus moments més difícils» explica amb un to de veu que ho ratifica, decidit i sense por malgrat la situació. De fet, la pandèmia assegura que «no m'ha influït a l'hora d'escollir el grau, però sí que m'ha motivat».
Tot i que a en Souhail motivació li sobrava, assegura que el fet d'haver vist «persones que patien per una nova malaltia com la Covid, em va fer decidir esforçar-me més en l'estudi a casa i tenir més ganes de voler ajudar la gent». El coronavirus també ha posat de manifest —un cop més— les mancances i els grans esforços del personal sanitari, però ni tan sols això l'ha fet dubtar: «Veia un esforç molt gran de metges i infermers, patien molt, però tot i així arribaven a casa plens d'orgull i sabien que havien fet bé la seva feina, que havien ajudat altres persones, i encara em va motivar més».
«No m'ha fet tenir por a poder agafar la malaltia o haver de patir moltes hores de treball dur, a les nits, guàrdies, treballar en dius festius,..., com que m'agrada molt fer això, no m'importa anar a treballar sigui quin sigui el dia» assegura.
«La situació m'ha fet veure que realment el que m'apassionava era la infermeria»
En la mateixa situació es troba la Sílvia Cruz, una jove del Rourell. El coronavirus també ha acabat marcant no només la Selectivitat, sinó el seu futur. Ens explica que des de petita tenia clar que es volia dedicar a alguna professió relacionada amb l'àmbit de la salut «ja que tinc persones molt properes que és el que han estudiat i estan molt agraïdes d'haver-ho fet, tot i que és un àmbit en què és molt difícil arribar a tenir un lloc fix».
Reconeix, però, que la barrera de la nota de tall era un escull més a superar, malgrat que finalment no ha acabat sent un impediment perquè comenci al setembre a traçar-se un futur estudiant el grau d'Infermeria. En el seu cas, la pandèmia li va donar l'impuls definitiu a la decisió: «Sempre he sigut força indecisa, i abans de la quarantena no sabia si estudiar Infermeria o Educació primària, però l'emergència sanitària em va fer veure que el que realment m'apassionava era la infermeria».
Valenta i sense pors, assegura que «no m'espantava per a res la situació que s'estava vivint als hospitals i, de fet, m'hauria agradat poder ser-hi per ajudar». Joves, però de caràcter fort i amb decisions clares. Al sector sanitari sembla que no li faltaran mans en un futur, i en tindrà de bones. Ara només caldrà que l'administració les sàpiga col·locar.