Imatge d'un dels tallers per a la prevenció del consum de prostitució que ha organitzat Creu Roja Tarragona

Augmenten els casos de persones en context de prostitució a Tarragona durant el 2022

Creu Roja Tarragona ja ha atès enguany 236 persones, superant les xifres de l'any 2021

Creu Roja ha detectat un augment de casos de persones en context de prostitució i explotació sexual durant aquest any, en què la xifra d'atencions ja ha superat la de 2021. L'organització humanitària ha explicat en un comunicat que a la demarcació de Tarragona ha assistit un total de 236 persones en context de prostitució o tràfic, una dada que supera la de l’any passat, quan es va donar suport a 216 persones.

D'aquestes 236 persones ateses el 2022 a les comarques tarragonines, un 77% són dones, un 15% persones transsexuals i un 8% homes. En aquest sentit, la Creu Roja dona suport a les persones en context de prostitució i tràfic —no només per explotació sexual, sinó també d’altres tipus com el laboral— des d’una perspectiva multidisciplinària.

Així, l'organització humanitària cobreix aspectes com la salut, la gestió emocional, la formació, l’orientació laboral i l’assessorament jurídic, posant sempre la persona en el centre. Creu Roja ha fet públiques aquestes dades aquest dissabte 30 de juliol, coincidint amb el Dia Mundial contra el Tràfic de Persones.

Detectar possibles situacions de tràfic o explotació

L'entitat ha explicat que implementa tots els seus programes amb un enfocament de drets humans i gènere, amb l'objectiu de detectar possibles situacions de tràfic o explotació en totes les seves intervencions. En aquest sentit, el Grup de Tràfic de Creu Roja Tarragona ofereix formació a personal tècnic i voluntariat de la mateixa institució, per tal que puguin treballar amb aquesta perspectiva i coneguin els recursos existents.

Amb aquest mateix objectiu, el passat mes d’abril l’entitat va organitzar una formació dirigida a professionals del sector social, en col·laboració amb el Col·legi de Treballadors Socials de Catalunya, en la qual es van donar eines als assistents per poder detectar casos de tràfic i explicar els recursos disponibles a tots els nivells.

Tallers per a la prevenció del consum de prostitució

Aquest estiu, la Creu Roja ha iniciat a Tarragona un programa pilot de tallers per a la prevenció del consum de prostitució. En aquests, es pretén crear un espai de debat amb potencials consumidors de prostitució per tal de posar sobre la taula temes com ara el consentiment en les pràctiques sexuals, l’explotació sexual o les problemàtiques de salut derivades de pràctiques no segures.

Els tallers es realitzen en tres sessions d’aproximadament 90 minuts, ja que es busca crear un clima distès i de confiança per poder abordar aquestes temàtiques obertament. L’objectiu és arribar a perfils diversos de consumidors potencials, per tal de prevenir males praxis i sensibilitzar sobre la situació de les persones que es troben en context de prostitució.