Imatge del director de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona, dirigint-se als alumnes en el primer dia de tornada a les aules

El curs de la incertesa: el primer mes de classe deixa 155 grups confinats i no esborra la tensió docent a TGN

L'impacte de la Covid-19 no és exagerat, però la tendència comença a augmentar | USTEC segueix reclamant més professors i ràtios d'aula més baixes

L'any del coronavirus, el salt sobtat a l'educació virtual, el curs escolar de la incertesa. És probable que hi hagi moltes maneres de definir i d'acotar el context de la tornada a les aules del passat 14 de setembre, i que totes o gairebé totes elles siguin encertades. Ni és un any normal, ni aparenta ser-ho. Un mes després, el mantra de la nova normalitat ha anat ensorrant-se poc a poc fins arribar a la conclusió que vivim un període excepcional, ni més ni menys. També a les aules, és clar.

Trenta dies de la represa escolar després de sis mesos sense escola —sense, com a mínim, aquell concepte físic d'escola que teníem tots al cap—, les noves regles del joc s'han anat obrint pas sense fer soroll i amb el fet de no tenir normes fixes com a gran norma a seguir. Tot és flexible, tot és fràgil, tot pot canviar. I tot s'adapta al que vingui i al que ho convingui adaptar. Era la premissa sagrada dels claustres abans d'obrir el pany escolar.

El Camp de Tarragona acumula més de 150 grups escolars confinats en el primer mes

Gairebé totes les pors, temors  i neguits previs al retorn a les aules eren més que justificades, sempre amb el gran interrogant de com respondria la pandèmia  en les pròximes setmanes. Un mes després l'afectació és destacable, però no és exagerada ni descontrolada. Un total de 155 grups escolars de 89 centres diferents es mantenen ara mateix confinats arreu de Tarragona, segons la darrera actualització de dades oficial d'Educació. Són molts, però representen un percentatge molt reduït del total de la realitat escolar  de les nostres comarques.

Les imatges de l'inici del curs escolar 2020-2021 a Tarragona!
Imatges de l'inici del curs escolar 2020-2021 en una escola de Tarragona | Àngel Ullate

«Estem veient com aquesta tendència  de casos positius o aïllats va en augment en les darreres setmanes», matisa, però, el professor Juan Carlos Feijoo, portaveu del sindicat docent USTEC a Tarragona. Està preocupat, ja ho estava fa un mes. «En el sentit de reclamacions, postulats i neguits, estem avui igual que estàvem un mes enrere», assegura.

«Poc personal i ràtios altes»: els sindicats demanen corregir la fórmula a Educació

Feijóo subratlla «les grans condicions de dificultat»  amb les quals estan treballant des del Departament d'Educació, però insisteix que les reclamacions que USTEC abandera —i les que han pres veu en la vaga de professors que no va quallar el passat divendres, amb només un 4% de seguiment al Camp de Tarragona— «són reclamacions  absolutament bàsiques sense les quals no podem garantir uns mínims».

El representant sindical insisteix, i es posa especialment seriós, que «augmentar el personal  als centres, rebaixar les ràtios  d'alumnat per classe i trobar espais educatius alternatius» per augmentar l'espai són requisits imprescindibles  que encara cal implementar. «És tan bàsic que no podem deixar-ho de reclamar ni un moment!», remarca. Aquest dimecres està prevista una reunió amb el Departament d'Educació  per, precisament, posar fil a l'agulla a aquestes qüestions.

L'Escola Bressol Montsant de Reus, únic centre tancat des de l'inici del curs a Catalunya

Malgrat els neguits i la tensió de bona part del múscul docent de Tarragona i l'Ebre, l'inici del curs de la Covid-19 està marcat per la professionalitat, la prudència i el control del virus. Els 155 grups confinats per algun cas positiu segueixen protocols d'aïllament, no suposen una majoria de la realitat escolar  del territori i estan generalment distribuïts sense crear cap centre que es pugui considerar un focus infecciós.

Les imatges de l'inici del curs escolar 2020-2021 a Tarragona!
Diversos joves reprenen el curs escolar 2020-2021 a l'Institut Martí i Franquès de Tarragona | Àngel Ullate

Cal matisar, però, que l'única  escola tancada de tot Catalunya en aquests moments es troba al Sud. És l'Escola Bressol Montsant de Reus, que va decidir tancar-se en confirmar el contagi d'un professor. No es tracta, doncs, d'un cas descontrolat de positius. Arreu de Catalunya, hi ha ara mateix prop de  1.500 grups escolars confinats, un 2% del total.

Curs 2020/21: el món educatiu salva els mobles i evita els pitjors pronòstics

Tot i que els números confirmen que s'han evitat els pitjors pronòstics, l'agreujament de la tendència general en els darrers dies obliga a serrar les dents i a evitar qualsevol ensurt de relaxació. «Necessitem poder garantir el material, les distàncies i  les condicions de seguretat en tots els casos», reclama Feijóo, «i no en tots els casos s'està complint». Recupera el crit d'alerta perquè, assegura, en aquests matisos pot trobar-se la clau de la resta del curs.

El món educatiu està en escac, amb un professorat  fent mans i mànigues per adaptar-se a una realitat del tot incerta, un component de tensió afegit per a tots els agents implicats i l'ombra  de la decisió recent de tallar l'aixeta de l'educació presencial a les universitats a partir de demà. En el cas de l'escola primària i secundària, de moment cap afectació. Motiva el camí recorregut en aquests 30 dies, preocupa una tendència del virus general que sembla inevitable. I el món educatiu no se'n surt de l'escac.