Imatge de l'estat en què ha quedat el cotxe accidentat a la carretera de Salou, a Tarragona

La sinistralitat mortal a les carreteres tarragonines cau un 40% durant el 2020

Així ho reflecteix l'últim balanç del Servei Català de Trànsit (SCT) | Des de l'1 de gener i fins al 30 de setembre, 83 persones han mort en 75 accidents a tot Catalunya

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que, des de l’1 de gener i fins al 30 de setembre d’enguany, 83 persones han mort en 75 accidents a les carreteres catalanes. Això, concretament, suposa un descens del 39% en el nombre de víctimes mortals respecte al mateix període de l’any anterior, quan van morir 136 persones. Pel que fa a la xifra d’accidents mortals, hi ha hagut un descens del 42% respecte al 2019.

Segons Trànsit, en comparació amb el 2010, any de referència per al compliment dels objectius europeus, les víctimes mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya s’han reduït un 54,6%, atès que fa una dècada havien perdut la vida 183 persones, en el mateix període. Cal tenir en compte que la reducció de la sinistralitat s’ha produït en un context marcat per la caiguda de la mobilitat, arran de la pandèmia de la Covid-19.

Col·lectius vulnerables

Pel que fa als col·lectius vulnerables, fins al 30 de setembre han mort 17 motoristes, 5 ciclistes i 7 vianants, mentre que, en el mateix període de l’any passat, havien mort 39 motoristes, 7 ciclistes i 10 vianants.

Alhora, en aquest 2020 cal destacar el repunt en el nombre de víctimes mortals en els vehicles pesants, amb 7 morts respecte als 6 del mateix període del 2019, i en les furgonetes, amb 10 defuncions enguany, respecte a les 8 de l’any passat.

Accidents amb un sol vehicle, tendència a l'alça

Ara mateix, es manté també la tendència a l’alça pel que fa als accidents mortals amb un únic vehicle implicat. Fins al 30 de setembre, 33 dels 75 accidents mortals registrats a Catalunya han ocorregut amb un sol vehicle, fet que suposa el 44% del total de sinistres. L’any passat, en el mateix interval de temps, aquesta mena d’accidents suposaven el 36% de la sinistralitat mortal.

Segons l’informe de Trànsit, si s’analitzen les morts per tipus de dia de la setmana, pot constatar-se que 44 de les 83 víctimes mortals registrades (un 53%) són en cap de setmana o festiu.

Barcelona lidera la reducció de víctimes mortals

Pel que fa a demarcacions, les majors disminucions de la sinistralitat s’han registrat a Barcelona i Tarragona, amb una caiguda del 46,7% i el 39,4%, respectivament, en comparació amb el 2019. A Lleida, per la seva part, el descens és del 23,8%, mentre que a Girona és del 31,8%. Si es compara amb el 2010, el territori gironí registra la reducció més important: del  70%.