Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Voluntaris del Banc dels Aliments preparen els palets de menjar per repartir

Creix un 50% el nombre de persones ateses pel Banc dels Aliments a causa de la crisi

L'entitat alerta de la gravetat de la situació | Criden a no caure en el pessimisme però a fer una anàlisi realista

Voluntaris del Banc dels Aliments preparen els palets de menjar per repartir
La crisi actual ha fet créixer considerablement el nombre de persones ateses pel Banc dels Aliments | Àngel Ullate

El Banc dels Aliments és, malauradament, una referència de la situació social. L'impacte de la Covid-19 també s'hi ha fet palès, i tant el nombre d'entitats com de persones que hi atenen ha augmentat considerablement. La conseqüència d'això és una disminució del volum de menjar que es reparteix a cadascú.

Per contra, han augmentat les donacions econòmiques particulars i, sobretot, públiques, uns ingressos que s'han destinat a comprar aliments. No és, o no hauria de ser l'activitat del Banc tal com recorden des de l'entitat, però s'hi han vist abocats a causa de la situació de necessitat creixent actual.

La Diputació de Tarragona hi fa aportacions constants per assumir el cost dels aliments que es compren. Juntament amb les donacions particulars i les que s'esperen recollir durant el Gran Recapte d'enguany, que s'ha vist obligat a canviar de model per poder cenyir-se a les mesures sanitàries.

Creix prop d'un 50% el nombre de persones ateses

Les dades que registra el Banc dels Aliments mostren aquesta situació de necessitat creixent. Fins que va començar la pandèmia s'atenien 102 entitats, una xifra que ara ha crescut fins a les 115. L'increment més destacable, però, és el de persones ateses.

De les 22.489 de principis d'any s'ha passat, aquest octubre, a les 32.541, un augment del 45%. Les previsions que tenen de cara a final d'any és que aquesta dada s'enfili fins a les 35.000 persones. El repartiment d'aliments s'ha pogut incrementar, però no en la mateixa proporció.

Una voluntària del Banc dels Aliments prepara els palets de capses de menjar per repartir
El Banc dels Aliments compta poder cobrir les necessitats fins a final d'any, però desconeix si podrà fer-hi front l'any vinent | Àngel Ullate

Fins a l'agost del 2019 havien repartit 1.635 tones d'aliments l'any, i durant el mateix període d'aquest 2020 se n'han distribuït 1.714. L'encreuament d'aquestes dades, segons expliquen des de l'entitat, fa que dels onze quilos de menjar per persona que repartien abans de la pandèmia, ara s'hagi passat als sis.

La situació, a més, no confien que millori a curt termini, i les previsions així ho mostren. Amb les donacions de menjar habituals compten repartir 753 tones d'aliments fins a final d'any, però també auguren que se'n necessitarien 2.244, és a dir, que en faltarien dues vegades més per assolir-ho.

És aquesta la situació que confien pal·liar a través de les donacions públiques i privades. De fet, el secretari del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona, Antoni Garcia, fa una crida a no caure en el pessimisme, però sense deixar de ser conscients de la cruesa de la situació.

«Fins a final d'any ho podrem aguantar»

Garcia explica que «estem repartint menys menjar per persona del que repartíem», però que, alhora, «no ens podem queixar ni de les donacions ni de la solidaritat de la gent, al contrari». Des de principis d'any, afirma, «hem tingut moltes donacions de gent que no coneixíem malgrat que no hem fet cap campanya per recaptar diners».

Insisteix a agrair la solidaritat de tothom que ha donat al Banc dels Aliments, sigui en la proporció que sigui. «Nosaltres hem de pensar en el futur, però això vol dir que ens plantegem fins quan es podrà mantenir aquesta solidaritat, la incògnita és aquesta», planteja.

Interior del Banc dels Aliments, amb persones transportant palets de capses de menjar
Les donacions al Banc dels Aliments han crescut, també les econòmiques | Àngel Ullate

«Jo crec que fins a final d'any ho podrem aguantar, però l'any que ve pinta bastant malament», admet. Tot i això, assegura, «no hem de ser molt pessimistes, per ara ens n'anem sortint, però sí que hem de ser conscients que la realitat és molt dura». El principal problema, de fet, és que l'impacte de la crisi actual ha afectat la societat de manera transversal.

Garcia argumenta que «la cara del pobre ha canviat, gairebé ho som tots; jo sóc pensionista i no sé si no arribarà un dia que diguin 'les pensions a la meitat'». Una demostració de la gravetat de la situació actual és com ha canviat la dinàmica del Banc dels Aliments; «estem comprant, que no és el nostre objectiu, cada vegada més aliments».

En aquesta nova faceta s'hi ha implicat la Diputació de Tarragona, segons explica. «Van venir fa dos mesos per donar-nos el seu suport i dir-nos 'escolteu, si necessiteu comprar menjar, compreu-ne que nosaltres ja posarem els diners mentre puguem', i gràcies a això i a les donacions estem en condicions d'atendre-ho».

El Gran Recapte canvia de model

La principal fita anual del Banc dels Aliments és el Gran Recapte, que se sol celebrar a finals de novembre. Suposa el 25% del que es reparteix al llarg de l'any i, enguany, a causa de les restriccions i les mesures sanitàries, s'han vist obligats a canviar-ne el model.

«No ho podem fer físicament i el farem a través de donacions de diners per internet», resumeix el secretari del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona. «No sabem com anirà, però ens temem que no tindrem tant d'èxit com l'any passat, però tampoc ho sabem».

Porta principal del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona
El Gran Recapte d'enguany s'ha hagut de reconvertir en una campanya de donacions econòmiques | Àngel Ullate

Antoni Garcia insisteix que «la solidaritat de la gent és acollonant, i és per això que tenim una mica d'optimisme». Admet, això sí, que «no l'hem fet mai, una campanya per recollir diners, i ja hem tingut, sense demanar-ho, una sèrie de donacions de gent que no la coneixíem, i que les han fet per iniciativa personal, des dels 10 o 20 euros fins als 100 o 200, cadascú segons les seves possibilitats».

El confinament i els tancaments sectorials augmenten les donacions

La restauració s'ha vist obligada a abaixar la persiana pràcticament d'un dia per l'altre i sense poder-ho preveure. Tot i que en molts casos se les han enginyat per no haver de llençar menjar, una part ha anat a parar al Banc dels Aliments. Amb major mesura ha passat, però, en el cas de les empreses productores.

El mateix va passar, recorden, quan es va decretar el confinament de la primavera. «Quan al mes de març va començar tot plegat, i ara es repeteix, les vendes baixen, i les cadenes de producció emmagatzemen; si emmagatzemen, sobra, i si sobra tenen dues opcions, o trinxar-ho i fer-ho malbé, que té un cost bastant elevat, o cridat al Banc dels Aliments i dir 'que ho voleu, això?', i és clar que ho volem», relata Antoni Garcia.

Alerta, però, que «aquest bucle no durarà sempre, perquè si les empreses venen menys, adaptaran els cicles de producció». A grans trets, reflexiona, «les donacions han anat en augment, el problema no ha sigut aquest, el problema és que això està afectant tants sectors...».