Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una terrassa sense gent al port de Cambrils.

El coronavirus buida terrasses, bars i restaurants: «Correm el risc que molts negocis s'enfonsin»

La Generalitat decreta el tancament d'establiments a partir d'aquest dissabte 14 de març

Imatge d'una terrassa sense gent al port de Cambrils.
Els bars i restaurants de Cambrils han notat una gran davallada les darreres 48 hores i s'esperen el pitjor pel cap de setmana. | I. Alcalá

Un fet tan ordinari com anar a prendre un beure a una terrassa  o sortir a sopar fora de casa s'ha convertit en les últimes hores en una activitat excepcional. Primer la limitació d'aforaments i després les recomanacions d'evitar desplaçaments i aglomeracions per frenar la propagació del Covid-19 han buidat terrasses, bars i restaurants d'arreu. Tot i que la prohibició d'obrir no va arribar fins aquesta mitjanit, els últims dies l'activitat ja s'havia frenat pràcticament per complet i els restauradors tarragonins temen que aquest període d'inactivitat acabi provocant tancaments i acomiadaments.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Molts opten per abaixar la persiana abans de la prohibició oficial

La prohibició d'obrir bars i restaurants es va avançar a comunitats com Madrid, Andalusia, Galícia o la Comunitat Valenciana i va ser una de les darreres mesures  que va adoptar el govern de Catalunya a última hora d'aquest divendres 13 de març. Només se salven els bars i restaurants ubicats en hotels o centres sanitaris i socials. Abans de la prohibició, però, molts altres ja havien optat per abaixar la persiana de forma voluntària, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries. Els que no, experimentaven una caiguda  en picat de l'activitat des de les últimes 48 hores.

«Estem a disposició de les autoritats  i tota ordre que hagi d'assumir-se l'assumirem sense cap problema. Ens inquieta, però, les informacions contradictòries dels darrers dies com la reducció d'aforament inicial o la decisió de tancament que ara esperem rebre», explicava hores abans del decret de tancament Javier Escribano, president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona ciutat (AEHT).

Una frenada dràstica i continuada de l'activitat les últimes 48 hores

La crisi del coronavirus  s'està acarnissant amb molts sectors econòmics i l'hostaleria de casa nostra tampoc se n'escapa. Només cal fer un passeig  per llocs habitualment molt concorreguts per palpar la situació. Un divendres al matí de mitjans de març al port de Cambrils, sota un sol plaent. Tres dies abans les terrasses eren plenes de gent fent el vermut. Avui, ni una ànima. «És el primer dia que estem notant els efectes del coronavirus. Fins ara teníem la terrassa plena, però avui no hi ha gent», corrobora David Torreblanca, de la Cafeteria Cocteleria Àmbit.

La situació és igual de dramàtica als restaurants  de la zona. Els restauradors consultats parlen d'anul·lacions continuades de reserves pel cap de setmana, algunes de taules de fins a 50 persones. Aquest divendres havien de començar les Jornades de la Carxofa, un dels revulsius  impulsats per omplir els establiments just a les portes de Setmana Santa. La realitat és que tots donen les pròximes setmanes pràcticament per perdudes.

Javier Escribano (AEHT): «Correm el risc que molts d'aquests negocis acumulin deutes, no puguin aguantar i s'acabin enfonsant»

Des de l'AEHT demanen a l'Estat que plantegi una línia d'ajuts per al sector «que permeti mantenir els nostres negocis en hibernació, però vius. En cas contrari, correm el risc que molts d'aquests negocis acumulin deutes, no puguin aguantar i s'acabin enfonsant. És el que ens espanta», exposa Escribano.

«La reducció dels aforaments  a les terrasses que es va decretar inicialment ens semblava correcta, però entenem que la situació va canviant i que cal adaptar les mesures a les necessitats del moment», afirma el president dels hostalers tarragonins. Tot i que espera que «aquesta situació excepcional s'allargui el menys possible», Escribano admet que «donem per perduda la Setmana Santa, és impossible planificar res si no sabem quan tornarem a la normalitat».

Una nova crisi pels restauradors: «Ho tenim realment malament»

«Ho tenim realment malament», relata la Pilar Jiménez, propietària del restaurant Sotacel de Cambrils. «Fins ara hem anat fent entre setmana, però ara ja es comença a veure menys gent pel carrer i aquest cap de setmana serà la prova de foc», apunta. «Si el Govern diu que hem de tancar  ho farem, però mentre no ho faci, jo seguiré obrint. Hem de transmetre normalitat dins d'aquest caos i que obrin els restaurants és normal», exposava abans de la prohibició decretada aquesta mitjanit.

Els últims dies ja havien implementat una sèrie de mesures, com desinfectar  totes les taules i cadires amb lleixiu, instal·lar més dispensadors de paper i sabó de mans, així com posar papers a les cadires que es llencen després de cada servei. A Cambrils, el sector de l'hostaleria, amb un pes destacat dins de l'economia local, ha hagut de fer front els últims temps a massa crisis. «Vam superar l'atemptat terrorista que ens va devastar, el temporal Glòria els últims mesos i ara això. Portem una ratxa molt dolenta i és difícil que puguem aguantar tots».

Terrasses i restaurants a mig gas a Reus

Imatge de terrasses a Reus.
Algunes Terrasses de Reus, aquest divendres al vespre, amb menys taules i més separades de l'habitual. | J. Olària

A la capital del Baix Camp, el sector de la restauració ha reaccionat de manera variada a les darreres recomanacions, algunes per part de l'Ajuntament de Reus, que demanava reduir a només una tercera part els aforaments de locals i terrasses. Si dijous va ser el sector de l'oci nocturn qui, majoritàriament, abaixava la persiana, divendres les mirades s'han girat cap a la restauració.

En aquest sentit, tres reaccions abans de la restricció oficial: el tancament, l'obertura regular i l'obertura a mig gas. En alguns carrers, un establiment obert amb normalitat convivia amb un altre que ha tancat del tot. En alguns casos, terrasses que ocupaven el mateix que sempre, però amb força menys taules per escampar-les més.

Propietaris, treballadors  i clients també comparteixen la varietat de visions. «Anem tots sobre la marxa, ja no saps què és millor», apunten alguns. Altres, en canvi, els responen que «el que hauríem d'haver fet des del primer dia és tancar-ho tot, però no a poc a poc com estem fent». Al carrer, el volum de gent passejant no és l'habitual d'un divendres al vespre, una reducció de l'afluència que també corroboren alguns dels restauradors consultats.