Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Exterior de l'empresa BASF

BASF instal·larà la primera xarxa privada amb 5G de la indústria química espanyola a la planta de la Canonja

S'ha arribat a un acord amb l'operador d'infraestructures i serveis de telecomunicacions Cellnex Telecom

Exterior de l'empresa BASF
BASF serà la primera indústria a instal·lar una xarxa privada de 5G | Àngel Ullate

El 5G  arriba a la indústria química tarragonina. L'empresa BASF  i l'operador d'infraestructures i serveis de telecomunicacions Cellnex Telecom han segellat l'aliança per instal·lar la primera xarxa privada basada en aquesta tecnologia a la indústria química espanyola. En concret, el que serà un dels primers projectes en el panorama industrial estatal, es desplegarà i instal·larà al centre de producció de BASF a la Canonja. En aquest lloc es desenvoluparan diversos casos d'usos vinculats a l'operativa industrial de la planta.

 
Aquesta tecnologia permetrà multiplicar per 10 la velocitat  i capacitat de transmissió de dades respecte al 4G i reduirà per 10 la latència —temps de resposta a una sol·licitud— a nivells d'un mil·lisegon. A més a més, tindrà una elevada disponibilitat i fiabilitat, permetent el seu us en aplicacions crítiques i gestionar fins a un milió de dispositius connectats per quilòmetre quadrat. Això suposarà un abans i un després, convertint-se en la base per al desenvolupament de la indústria 4.0 i el IoT (Internet de les coses).

BASF, a nivell global, ha identificat el 5G  com una de les tecnologies clau per al seu procés de transformació digital. El salt cap aquesta nova era permetrà desenvolupar noves aplicacions en camps importants com la seguretat o les operacions. Aquesta millora convertirà Tarragona en un dels primers projectes en matèria de 5G  que BASF posa en marxa a nivell global i, fins ara, només Alemanya Bèlgica i la Xina han engegat projectes similars.

El director del centre de producció de BASF a Tarragona, Benjamin Hepfer ha destacat que «aquest projecte suposa un abans i un després per al centre de producció de Tarragona. Amb la tecnologia 5G donarem una passa endavant que ens permetrà avançar exponencialment cap a una nova manera d'operar. És un projecte pioner en tota la indústria química».

Carles Navarro, director general de BASF Española i responsable de les activitats del grup a la península Ibèrica, ha afirmat també que el 5G suposa un canvi disruptiu. «Representarà que tecnologies com el BigData o la intel·ligència artificial despleguin un potencial que fins ara només intuíem. Per això a BASF estem instal·lant xarxes 5G que, combinades amb el nostre superordenador Quriosity, el més ràpid de la indústria química mundial, ens permetrà desenvolupar solucions que abans no podíem ni imaginar, ha afirmat Navarro.

Albert Cuatrecasas, director general de Cellnex España ha destacat que «una de les principals indústries químiques del país hagi confiat en Cellnex per al desenvolupament de la seva xarxa privada de comunicacions. Gràcies a la nostra experiència de més de 20 anys en el desplegament, operacions i manteniment de xarxes privades per a cossos de seguretat i emergència, i la recent adquisició de la finlandesa Edzcom  especialitzada en el desenvolupament i implantació de xarxes privades LTE, claus per al desplegament del 5G en processos de negocis crítics en entorns i complexes industrials, estem treballant en la nova generació de xarxes i solucions de connectivitat en l'extrem de la xarxa que contribuiran a accelerar la digitalització i al desenvolupament de la indústria 4.0».