Una celebració dels Tres Tombs.

Benestar, qualitat i recreació: el Camp de Tarragona impulsa un manual de bones pràctiques pels Tres Tombs

Quinze entitats organitzadores marquen les línies a seguir per retorn de la festa

Si el coronavirus ho permet, a principis del 2022 tornaran els Tres Tombs al territori, una festa que el 2021 no es va poder celebrar. Les entitats que organitzen aquesta celebració a diferents municipis del Camp de Tarragona volen que aquesta temporada marqui un punt d'inflexió. Per això han aprofitat l'aturada forçosa per impulsar un canvi en la manera de fer la festa.

Agrupades al voltant de la Coordinadora dels Tres Tombs de Tarragona, les entitats han impulsat un manual de bones pràctiques. Un document amb tres eixos principals que marca els preceptes pels quals s'ha de regir la celebració. «Marcarà un punt i a part en la manera d'organitzar i percebre aquesta tradició», afirmen des de la coordinadora.

Benestar, qualitat i recreació

El manual gira sobre tres eixos, el benestar dels animals, prioritzar la qualitat per sobre de la quantitat, i fomentar la recreació històrica. Del primer punt es remarca que cal «vetllar pel benestar dels nostres principals actors, els èquids». Per aquest motiu, hauran de passar un control veterinari i d'inscripció per poder participar.

Pel que fa a la qualitat, el manual apunta la necessitat que aquesta primi «per sobre de la quantitat». Els participants hauran d'anar «nets, polits i ben vestits». L'últim punt assenyala que cal tornar aquesta festa tradicional «a la seva essència, que és la de mostrar als espectadors una època passada».

S'apunta que cal fer valdre «el significat originari de la festa i els seus rituals, les banderes, els carros, els guarniments i els traginers». Tot per esdevenir «una recreació del transport de passatgers i mercaderies del segle passat a Catalunya».

Quinze poblacions de la demarcació

En total són quinze poblacions del Camp de Tarragona les que faran els Tres Tombs seguint aquests preceptes. Estan adherits Alcover, Calafell, Constantí, la Bisbal del Penedès, la Canonja, la Selva del Camp, Llorenç, Marçà, Montblanc, Reus, Tarragona, Vallmoll, Valls, Vila-seca i Vilaverd. La primera parada serà a Valls, el 16 de gener.

Des de la Coordinadora remarquen que era el moment «de fer pinya i treballar conjuntament per la continuïtat» d'aquesta festa centenària. «Som hereus d'una història de traginers, ramblers i homes de tralla que, amb els seus cavalls, matxos i mules, van contribuir a l'expansió del nostre país», remarquen en una nota. «Com a tals, hem de contribuir al fet que una part de la nostra història no es perdi pel camí», conclouen.