Els treballadors de Falck paren els vehicles a l'accés a la nuclear d'Ascó per explicar les seves reivindicacions laborals

El bombers de la nuclear d'Ascó tornen a manifestar-se: demanen millores salarials

Els treballadors de Falck es mobilitzaran aquest divendres a Vandellòs i han anunciat vagues simultànies durant el cap de setmana a les dues plantes

Els treballadors de l'empresa Falck, responsable del servei contra incendis de les centrals nuclears catalanes, han tornat aquest dijous a manifestar-se. En aquest sentit, reclamen una revisió salarial adequada davant la disparada inflació i denuncien «la precarització» de les condicions laborals dels empleats de l'empresa a les plantes d'Ascó i Vandellòs.

Aquest dijous, entre les sis i les nou de matí, s'han concentrat a les portes de la nuclear d'Ascó, mentre que divendres ho faran a la de Vandellòs. Una trentena de persones han col·lapsat l'entrada al polígon per compartir les reivindicacions amb la resta de treballadors de la planta. «Estem contents de la resposta, ens donen molt suport i ens insten a seguir», ha dit el representant sindical Joan Treig.

Després d'aquestes concentracions, els treballadors han anunciat dues jornades simultànies de vaga aquest cap de setmana. Les primeres mobilitzacions de final de juliol van provocar una nova reunió amb l'empresa, amb qui es van asseure el 10 d'agost, per renegociar els increments salarials.

Falck va acceptar fer una proposta de 3 anys, en lloc de 4, però els treballadors consideren insuficients les xifres (un augment del 2% el 2021, un 4% enguany i un 3% el 2023) i lamenten que no s'inclogui una clàusula de revisió salarial a la finalització del conveni.

Empresa i treballadors encara estan «molt lluny»

El president del comitè d'empresa de Falck a la central nuclear d'Ascó, Joan Treig, ha manifestat que aquests avenços en les negociacions encara estan «molt lluny» de les seves reivindicacions i «no són suficients». Treig ha apuntat que sense la clàusula de revisió salarial el 2023 «la pèrdua de poder adquisitiu és incerta i important».

«Estem en un context econòmic complicat, amb l'IPC al voltant 11%, i al 6,5% l'any passat, i tenim el 60% plantilla cobrant el salari mínim interprofessional», ha recordat. «El personal està amb un nivell de pressió considerable i ens empodera per continuar amb les mobilitzacions fins a aconseguir un acord més beneficiós», ha afegit el representant sindical.

La implicació d'ANAV

El comitè d'empresa del servei contra incendis de les nuclears reclama a l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), titular de les plantes, que intervingui en la resolució del conflicte. L'empresa Falck ha assegurat als treballadors que no pot «millorar l'oferta» perquè «està condicionada» pel contracte de serveis que té establert amb la propietat.

«Si és cert, la direcció d'ANAV s'ha d'implicar per assolir un acord. Som un servei essencial a Ascó i Vandellòs. Som els bombers de les plantes i el col·lectiu no pot estar en aquesta situació de precarietat que ens porta a camins que ja coneixem», ha apuntat Treig en referència a l'accident del novembre passat on va morir un company de l'empresa.

Salari mínim interprofessional

Els empleats de Falck reivindiquen «condicions laborals d'acord amb les exigències de seguretat de les centrals nuclears», sobretot per al col·lectiu d'auxiliars —que dona suport amb tasques de vigilància— i que tenen un salari base de 14.200 euros bruts (el salari mínim interprofessional). Són més de la meitat del personal, però compten amb la plantilla «justa» per cobrir els serveis mínims de les jornades de vaga.

«Si el 100% de la plantilla són serveis mínims, són servei essencial per a la seguretat de la planta, però econòmicament no són considerats així», ha denunciat el president del comitè d'empresa. «La feina que fan contra incendis és realment precària, és dura, amb el personal just i càrregues de treball elevades», ha assenyalat Treig.