Josep Baiges, Jordi Just i Miquel Domingo a la sala d'actes de la Cambra de Comerç de Reus, amb un cartell dels 135 anys de la institució

La Cambra de Reus celebra el front comú entre Catalunya i Terol per desdoblar l'N-420

Teruel Existe ha presentat una esmena conjunta amb ERC, JxC i el PDECat perquè els pressupostos de l'Estat incloguin els primers passos del projecte

Catalunya i Terol demanen a l'Estat una petita aportació per engegar el desdoblament de la carretera N-420. És la que uneix el Baix Camp, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, i que arriba fins a Alcolea de Córdoba passant per Alcañiz, Terol i Cuenca. La Cambra de Comerç de Reus, a través de quatre partits polítics, ha aconseguit que es presenti una esmena als pressupostos generals en aquest sentit.

Aquest dilluns Jordi Just, president de la institució, ha sigut clar: «estem d'enhorabona». ERC, JxC, el PDECat i Teruel Existe han registrat una esmena perquè els comptes del govern central incloguin una partida d'un milió d'euros. L'objectiu és elaborar un estudi informatiu previ, necessari per acabar executant el desdoblament.

Just exposa que, si es desdoblés l'N-420, el resultat seria una autovia que connectaria el Port de Tarragona i l'aeroport de Reus amb Terol, Alcañiz, Cuenca i Madrid. Un objectiu que assegura que es comparteix plenament a la regió de Terol, d'on s'ha buscat suport polític. De fet, el secretari general de la Cambra de Reus, Josep Baiges, ha destacat el pes polític que pot tenir el diputat aragonès per aprovar els pressupostos.

Segons se'ls ha transmès des de la zona aragonesa, bona part del turisme que reben hi arriba des de l'aeroport de Reus, un motiu més que esgrimeixen per millorar la carretera. Miquel Domingo, coordinador de la comissió d'infraestructures de la Cambra de Reus, també ha defensat el projecte. «Avui tot indica que per fi toca a un eix vertebrador del nostre territori Cambra començar la seva croada particular», ha augurat.

Teixir un front comú fora de Catalunya per al desdoblament de l'N-420

Ho veu com «una oportunitat històrica per crear un nou eix viari d'altes prestacions entre Catalunya i el centre de la península alternatiu al Barcelona-Lleida-Saragossa». Domingo creu que «podria actuar com un revulsiu extraordinari per les comarques que estan patint més dinàmiques de despoblació». Just ha explicat que la setmana passada van traslladar la reivindicació a Salvador Illa, líder del PSC, durant una visita que va fer a Reus.

L'esperança de la Cambra és que Illa traslladi les inquietuds de la Cambra a Madrid perquè el PSOE doni suport a l'esmena. El president de la institució apunta que «sense infraestructures bones no tindrem un país en xarxa, tindrem despoblament». De fet insisteix que «si no aconseguim un país ben comunicat, difícilment podrem tenir un país ben habitat».

Un missatge que vol transmetre especialment als diputats i senadors del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Referint-se a ells ha sigut contundent; «o donen suport al territori, o que es presentin per Barcelona o per Madrid». Considera que si les infraestructures acumulen manca d'inversió és, precisament, per falta de front comú territorial.

«No m'importa on, sinó quan» es farà l'estació intermodal

«Aquesta broma de Madrid de fer-nos barallar entre pobles s'ha acabat», ha afirmat. Tant Domingo com Just han deixat clar que l'esmena als pressupostos per l'N-420 no implica desar al calaix la resta de reivindicacions. En són exemples l'estació intermodal o la millora de la línia de tren entre Reus, Móra i Casp, l'R-15.

És «la ventafocs del sistema ferroviari de Catalunya», assegura Domingo. «Es troba en un estat deplorable, amb una mancança d'inversions que afecten la qualitat del servei i la seguretat dels tràfics i dels viatgers», ha etzibat. La següent carretera de la llista és la C-14, «volem que aquest Salou-Andorra sigui una carretera desdoblada, una realitat», ha deixat clar Just.

Preguntat per la premsa s'ha referit, també, a l'estació intermodal. Després d'anys de preveure's al voltant de l'aeroport de Reus, ara ha guanyat pes l'opció d'ubicar-la a Vila-seca. Jordi Just també ha sigut clar: «no m'importa on, sinó quan, perquè ja n'hi ha prou que primer ens diguin un lloc i després un altre per veure si ens barallem».

De fet ha posat en relleu que es planteja ubicar l'estació intermodal a la zona de la Plana, només 800 metres més lluny de l'aeroport del Reus. Miquel Domingo ha exposat que, si la intermodalitat és real i efectiva, el trasllat del projecte no implica cap impacte negatiu. «La qüestió és que es faci de pressa, bé i que incorpori la comunicació d'aquestes vies amb totes les altres», insisteix. «Estem parlant de l'aeroport, però també de l'autopista i del Port», ha sentenciat.

La Cambra de Comerç de Reus encara la recta final del 135 aniversari

Amb el final d'any arriba, també, la recta final dels actes de celebració dels 135 anys de la Cambra de Comerç de Reus. La culminació serà la gala que tindrà lloc durant el mes de desembre a les instal·lacions de firaReus, on també es lliuraran els Premis Cambra i els Premis Medi Ambient. La resta de programació s'ha pensat per posar l'accent en la sostenibilitat i en la reivindicació dels productes del seu àmbit d'actuació. 

Aquest dilluns es posa en marxa el cicle Dilluns Llotja. A l'espai del carrer de Sant Joan s'hi faran tres sessions de debat sobre el canvi climàtic i l'impacte que té al sector agroalimentari. La Reus Viu el Vi ha quedat convertida en un esdeveniment de suport cultural.

Sí que recuperarà el seu format habitual l'estiu vinent, del 4 al 6 de juny. Encara en l'àmbit cultural s'ha previst un concert solidari en benefici de Càritas coorganitzat amb la Fundació Mémora. Serà el dissabte 20 de novembre a la Prioral de Sant Pere a càrrec de la Coral de la URV.

La Cambra també col·labora amb el Festival Accents a través del concert de Maria Arna i Marcel Bagès del 10 de desembre al Teatre Fortuny. La institució tindrà implicació en dos concerts més, el primer, el del pianista Ignasi Cambra que es farà el 17 de desembre a la Prioral de Sant Pere. El segon serà el 4 de gener al Teatre Fortuny de la mà de l'Associació de Concerts, que oferirà el concert de Cap d'Any.