Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els lladres han entrat en dos hotels del Baix Llobregat

Les cambreres d'habitacions d'hotels a la Costa Daurada, contra les cordes després de quedar-se sense ERTO

El col·lectiu denuncia un acord dels empresaris de la zona «per por a haver-nos de reincorporar quan passi l'emergència sanitària»

Imatge d'arxiu d'una habitació d'hotel
Les cambreres d'habitacions d'hotels es troben en una situació crítica | Pixabay

Un nou col·lectiu que es veu greument afectat per la  crisi econòmica, fruit de l'emergència sanitària del  coronavirus. En aquest cas es tracta dels  treballadors hotelers i, en concret, les  cambreres de pisos, conegudes popularment com les  'Kellys'.

Treballadores d'establiments hotelers de la Costa Daurada han denunciat a TarragonaDigital que «els empresaris de la zona han acordat no fer un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i això ens deixa en una situació molt precària». TarragonaDigital s'ha posat en contacte amb dues cambreres de pis d'un hotel de Salou que ens han explicat la dura situació que estan vivint. 

«L'ajuda del govern espanyol és pa per avui i gana per demà»

Una de les dues treballadores contactades explica que «el  subsidi  que cobro quan deixo de treballar, que és de 430 euros, se'm va  acabar el  6 de maig  i ara em veig atrapada perquè m'havia d'incorporar al meu lloc de treball el 14 d'abril i estic sense treballar i sense ingressos». Al sector hoteler proliferen els  contractes fixos discontinus, és a dir, treballadors que tenen feina durant una temporada i se'ls torna a cridar a l'inici de la següent temporada.

Per cobrir el buit entre activitat laboral i activitat laboral, el govern espanyol ha creat una línia d'ajudes econòmiques als treballadors fixos discontinus. «És pa per avui i gana per demà» coincideixen les dues fonts consultades. Una d'elles apunta, també, que «com que no ens han cridat per tornar a treballar, no estem generant temps de prestació d'atur i ens trobem que en tres mesos  se'ns acaba l'ajuda del govern, no estem a un ERTO i no tindrem gaire atur. Necessitem dues temporades per tenir un any d'atur».

Una de les dues treballadores vol deixar clar que «això no és un problema d'una empresa en concret, ni tan sols és un problema només de les 'Kellys'. Això és un problema nostre, dels recepcionistes, dels cambrers de restaurants d'hotels...En definitiva, de milers i milers de  treballadors  d'arreu de l'Estat». «Una família no pot viure», afegeix aquesta treballadora hotelera, «amb 400 euros al mes i com jo està la meva veïna del davant, que treballa en una altra cadena hotelera, i la de dalt, que treballa en una tercera empresa».

Preguntem a ambdues per què els hotelers no han volgut impulsar un ERTO: «tenen por que, un cop passi l'emergència sanitària, ens hagin de reincorporar a totes i així els hi surti més car. No hi ha dret, perquè moltes no són empreses petites, sinó que parlem de  multinacionals  amb  grans beneficis que haurien de cuidar als seus treballadors». TarragonaDigital s'ha posat en contacte amb una de les empreses hoteleres de Salou, per recollir la seva opinió de la  denúncia  de les cambreres, i no ha obtingut resposta.

'Kellys' a Salou

El col·lectiu de les cambreres d'habitacions d'hotels, les 'Kellys', tenia clar, abans de l'esclat de la crisi del coronavirus, que calia organitzar-se per «defensar els nostres  drets». Amb aquest objectiu al cap, van contactar amb 'Kellys Federadas', l'agrupació de les diferents associacions de cambreres d'arreu de l'Estat. «El coronavirus ha fet que hàgem d'aturar la constitució de l'associació de  'Kellys' a Salou  però, tan aviat passi aquesta emergència sanitària, reprendrem la constitució de la nostra  associació» rebla una de les dues fonts consultades.