Tots Sants 2020: Visites esglaonades al cementiri de Tarragona

Alta demanda i sense existències: així és la campanya de Tots Sants de 2021

Des del gremi es coincideix que s'assolirà un volum de vendes igual al d'abans de la pandèmia

La festa de Tots Sants de 2021, per al gremi de la flor ornamental, ha recuperat els nivells anteriors a la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit, la demanda de rams i decoracions amb flors naturals ha augmentat exponencialment després d'una campanya de 2020 molt justa i del tot incerta a causa de la pandèmia.

En alguns establiments especialitzats fa dies que ja no agafen més comandes, ja que amb prou feines poden assumir el  volum d'encàrrecs compromesos. «Fa setmanes que treballem en la campanya de Tots Sants, però en els últims 5 dies hem tingut una allau d'encàrrecs i ens hem desbordat. Hem exhaurit existències  de flor i hem superat totes les previsions», explica la propietària d'una cèntrica floristeria de Valls.

Desbordats a última hora

De fet, tot i la previsió de millora respecte a la facturació de Tots Sants de l'any passat, les primeres valoracions són molt positives i traspassen qualsevol estimació.

«Sabíem que enguany tornaria el volum de feina, però podem assegurar que la campanya de 2021 ha estat millor de la prevista, fins i tot en el nostre cas ha superat la de 2019», diu la floristeria vallenca.

Un cas similar l'exposa l'encarregat de Totdeflors de Reus. Ell també es mostra  optimista i destaca que ha notat una allau d'encàrrecs d'última hora, cosa que no passava altres anys, quan els  clients  eren més previsors. «Hem tingut peticions per venir a recollir els encàrrecs el mateix dia 1 a la tarda, però hem decidit repartir-los fins al migdia, ja que el volum de feina d'aquests darrers dies ha estat impressionant», exposa.

Tots Sants 2020: Visites esglaonades al cementiri de Tarragona
Tots Sants 2020: Visites esglaonades al cementiri de Tarragona | Àngel

Una tradició que va a la baixa

Tots Sants és una festa tradicional catòlica dedicada al record dels avantpassats que se celebra el dia 1 de novembre. Està íntimament relacionada amb la festa que se celebra l'endemà, la del Dia dels Morts o Dia dels Difunts, el 2 de novembre.

La diada es basa a recordar els difunts i, per això, hi ha el costum d'anar al cementiri  a visitar la tomba dels avantpassats. En concret, cal arranjar-la i ornar-la amb flors. Aquesta tradició té un caràcter familiar i es manté en la intimitat

Amb tot, tot i les bones xifres d'enguany, el cert és que des de diversos establiments del gremi es coincideix que cada vegada menys joves conserven la tradició  d'anar al cementiri a portar flors  als difunts per Tots Sants.

«Si no hi ha un canvi de tendència, en les properes dècades baixarà molt el volum de vendes per aquestes dates, ja que les persones que conserven la tradició cada vegada són més grans. Quan ells es morin, les noves generacions sembla que no estan interessades a perpetuar aquest gest», conclouen des de Totdeflors.