El portaveu de Corea del Nord a l'exterior, Alejandro Cao de Benós, ha criticat el documental 'El infiltrado', estrenat aquest divendres a Filmin, en què suposadament se'l veu facilitant el tràfic d'armes i drogues entre el país coreà i un empresari europeu. Cao de Benós creu que és un muntatge «ple de mentides, totalment tergiversat i manipulat per obtenir beneficis». «No hi ha cap afany d'investigació ni de contrastar la informació sinó de sensacionalisme barat», rebla en un comunicat difós per la plataforma. El portaveu de Corea del Nord nega que el govern dictatorial li hagi proposat mai «facilitar negocis que tinguin a veure amb armes o drogues» i lamenta que se li hagi permès «defensar-se de les injúries» o visualitzar la cinta.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Segons el representant català, 'El infiltrado' és un muntatge «de ficció» que busca el sensacionalisme i no té ni una engruna «de periodisme». «Els membres de l'Associació d'Amistat amb Corea (KFA) no tenen res a veure amb el muntatge preparat per Mads i Ulrich, però els seus noms i dades privades van ser publicats sense consentiment i han iniciat accions legals», rebla en la mateixa nota.
Cao de Benós acusa Mads Brügger, director de la minisèrie documental, de considerar-lo un «idiota» però haver-li sol·licitat ajuda en la seva primera visita a Corea del Nord, gràcies a la qual va poder produir el seu anterior film 'The Red Chapel'. «Insulta la RPD de Corea titllant-la d'empresa maligna i criminal, però no va dubtar en pagar cents de mil d'euros al país per fer el seu primer film-escombraria», critica. Alhora, el representant nord-coreà insisteix que els seus càrrecs són honorífics i que no té cap contracte ni salari.
També assegura que mai ha tingut cap relació propera o regular amb Ulrich Larsen —protagonista del documental— i nega que li hagués dit que busqués negocis. «Va ser una insistent sol·licitud per la qual vaig acceptar i perquè el coneixia de la nostra associació. Mads i Ulrich menteixen totalment en la seva conversa», qualifica.
Quant a l'actor, James, Cao de Benós afirma que va «crear una estratègia i seguir-li el joc». «Era un home arrogant i racista, per la qual cosa vaig desenvolupar un paper que s'ajustés al seu mode de vida i fantasia. Així que vaig mentí, preparar sobre la marxa un discurs de vendres monumentals per impressionar-li, treure-li informació i saber qui hi havia darrere», es justifica.
Llibertat provisional el 2016
Al juny del 2016, el jutjat d'instrucció número 8 del Vendrell va ordenar llibertat provisional per a Alejandro Cao de Benós —investigat per un suposat delicte tràfic d'armes—, però el va obligar a fer compareixences periòdiques davant el jutjat d'instrucció número 3 de Totana (Múrcia), després que la Guàrdia Civil el detingués a Tarragona . El portaveu de Corea del Nord a l'exterior va començar a col·laborar en les relacions internacionals de Pyongyang des de Catalunya quan en tenia 16 i és des de fa més d'una dècada el representant a l'exterior de la dictadura comunista. A Corea del Nord és conegut com Chon Son Il (Corea és una).