Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
UCI Sant Joan Reus

«Naveguem a cegues»: els experts alerten que la xifra real d'infectats de coronavirus podria ser molt més alta

El científic de dades Carlos Bort considera que les xifres oficials no són prou precises per valorar «la magnitud real del problema»

UCI Sant Joan Reus
Professionals de l'UCI de l'hospital Sant Joan de Reus, en una imatge d'arxiu | Àngel Ullate
 

Ja són més de 33.000 persones positives en coronavirus arreu de l'Estat espanyol i gairebé 8.000 a Catalunya, segons les darreres dades oficials que les autoritats han fet públiques en les darreres hores. És segur que, si llegiu aquest article a hores variades, el comptador s'haurà actualitzat  i haurà pujat encara més. Ho seguirà fent els pròxims dies. Concloure d'aquestes dades que la magnitud de la crisi del coronavirus és de 33.000 i 8.000 pacients, però, és caure en un error. Un error greu.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Aquesta és la tesi que defensen activament els experts  i que ens impedeix —a aquells qui no tenim altra ambició a explicar el que passa amb encert i contribuir a mantenir-vos tan ben informats i informades com sigui possible— ser tan precisos  com hauríem. «Per ser honestos, és del tot impossible calcular la magnitud  real del problema amb les dades actuals», exposa l'estadista i economista Carlos Bort en declaracions a TarragonaDigital. Es defineix, amb encert, com a científic de dades.

Bort està acostumat a analitzar dades, a interpretar-les, a gestionar-les. Destaca, però, que analitzar l'emergència del coronavirus  només des de les dades de contagis confirmats esborra del mapa «tots aquells contagis reals que es mantenen invisibles perquè cap prova ni test els ha formalitzat». Obre la porta a una corba invisible real que, assegura, pot ser molt més elevada de la que marquen els registres.

La manca de dades reals impossibilita una resposta eficient, apunta l'expert Carlos Bort

Alerta que «sense una base de dades representativa ni aproximada, esdevé impossible  preveure una sèrie d'accions i d'eines» que oxigenin una sanitat que es preveu saturada a pocs dies vista. «Ens deixa del tot despullats  i sense poder marcar les estratègies d'acció que necessitarem», alerta. Demana posar en quarantena les dades del Ministeri de Sanitat. Són correctes, però són insuficients. Perquè només representen una part del total, la demostrable.

Fernando Simón en la compareixença d'aquest matí de dijous, 27 de febrer
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón | Europa Press
 

El Carlos insisteix que cal realitzar «test massius, a grups aleatoris representatius», per tal d'acceptar-los com a vàlids tal com es faria una enquesta. Reconeix que, amb els patrons actuals, «naveguem absolutament a cegues» i és impossible encara quantificar l'abast de la propagació. «És, per tant, impossible determinar el percentatge de població que s'exposa a un risc real» de contagi, admet.

Un estudi alerta que la magnitud real de contagis podria multiplicar per 100 els registres oficials

L'estadista treballa amb les úniques dades considerades sòlides: les de contagis confirmats i les de  víctimes mortals. A partir d'aquí, i a través d'una sèrie d'algoritmes i models matemàtics, ha aconseguit un patró (ens ho explica com una 'regla de tres' de les de tota la vida) que apuntaria que el nombre real de contagis podria ser fins a 100 cops superior al que reflecteixen les dades oficials. Fa referència a Madrid, on ara viu. A Tarragona  encara no ha arribat cap predicció local versemblant per la raó ja exposada.

Aquest estudi, que és una deducció i en cap cas una confirmació de res, va guanyant vigència a mesura que passen els dies. «Comencem a veure com les dades d'Itàlia, el nostre mirall cap al futur, es mouen en aquesta direcció i els càlculs es comencen a aproximar», entén. En base a aquest estudi, ara ha elaborat també una segona part per tal de predir els recursos sanitaris que caldran a Madrid per fer front a les necessitats dels pròxims dies.

Bort avisa que els efectes del confinament no seran visibles fins a finals de març o principis d'abril

Imatge del laboratori de l'Hospital Clínic que fa proves de coronavirus
El govern espanyol ha comprat ja 640.000 nous tests que detecten la presència de la Covid-19 | TarragonaDigital.com
 

L'expert en anàlisi de dades posa sobre la taula una altra reflexió d'interès: que el virus es propaga més ràpid que la nostra capacitat de consciència. «La pujada de contagis d'aquests dies és la recollida dels fruits de fa dues setmanes: són casos que ja arrossegaven el virus des d'abans de començar l'estat d'alerta», exposa.

«Això ens garanteix que, fins a finals de mes, no notarem el canvi de tendència i els efectes del confinament que estem fent a casa», raona. És en aquest sentit que altres experts com el físic Àlex Arenas, de la URV, presenten seriosos dubtes sobre si les mesures vigents seran realment suficients per contenir la pandèmia.

La conclusió és clara: tots els casos oficials són de coronavirus, però no tots els casos de coronavirus  són oficials. La corba visible va a l'alça, però també ho fa la corba invisible que realment amaga la magnitud real. «I és important explicar-ho i conscienciar perquè quan vinguin altres pandèmies  futures en puguem prendre nota!», tanca la conversa telefònica el Carlos. Ho fa amb to moralitzador, proactiu, constructiu, inquiet. Naturalment, però, ara toca fer-ho des de casa.