Noia tirant confeti.

Torna l'alegria: els municipis del Camp de Tarragona celebren un Carnaval normalitzat

Després de dos anys, la festa més esbojarrada torna als carrers dels pobles i ciutats

La festa de Carnaval  retorna l'alegria als municipis tarragonins dos anys després. El passat dijous, Dijous Gras, la majoria de pobles i ciutats de la demarcació van iniciar els dies de disbauxa i sàtira.

Avui, dissabte  de Carnaval, es viurà el  plat fort de la programació amb la sortida al carrer de les rues amb les comparses, entitats i associacions que volen lluïr les disfresses.

A Tarragona hi ha canvis

El Carnaval tarragoní, tot i que ha fet un pas endavant en la normalitat, encara té un component atípic. Entre els canvis més destacats,«no hi ha competició entre les comparses participants. Això significa que hi ha Rua de l'Artesania, però sense el tradicional concurs.

Segons l'Ajuntament de Tarragona  això permet que «les comparses puguin lluir les seves temàtiques sense la pressió i els recursos econòmics que suposa concursar».

Qui sí que té la presència habitual són el Rei Carnestoltes i la Concubina, de la Colla la Bóta, mentre que el seu sèquit va a càrrec de les comparses Colours Fantasy i Disc 45.

Presentació de la Rua de l’Artesania del Carnaval 2022 de Tarragona
La Rua de l’Artesania comptarà amb comparses convidades | Aj. Tarragona

Reus es precipita en la suspensió de les festes

La capital del  Baix Camp  es va precipitar en la decisió de suspendre  el Carnaval de 2022. Per aquest motiu, algunes colles no s'han resignat i han volgut mantenir l'esperit d'aquestes dates. Per això, han decidit disfressar les estàtues com és habitual.

Una voluntat de mantenir, malgrat la suspensió, l'essència del carnaval reusenc. És la mateixa filosofia que va mostrar la Colla Gasparini, assistint al pregó de Carnestoltes disfressats i amb el carro habitual.

Amb la mateixa voluntat s'ha mantingut el Cantaval, que ahir al vespre va tornar a portar cançons satíriques als carrers de Reus. A les 19.00 h del vespre a les  Peixateries Velles va començar la cercavila, amb cançons d'altres anys que ja han quedat al cançoner, però també amb noves incorporacions sobre temes d'actualitat recent.

El Vendrell reivindica la cultura

Els actes del Carnaval del Vendrell, per exemple, s'han concentrat en dos dies, el dijous 24 i el divendres 25 de febrer. El dijous va tenir lloc el Carnaval infantil a la plaça Vella, a partir de les 17.30 hores. També hi va haver una xocolatada i un concert amb Els Superherois de la companyia Pop per Xics.

Tot just després va ser el torn de l'arribada i el discurs del Rei Carnestoltes, que va anar a càrrec del Grup de Teatre Inestable del Vendrell. Ahir divendres 25 va ser el dia principal, amb la gran rua de carrosses i comparses, la primera que es fa des del 2020. Com a novetat, la rua es va avançar mitja hora per coordinar-se millor amb la de Segur de Calafell.

El regidor de Festes vendrellenc, Christian Soriano, ha remarcat que el Carnaval de la capital del Baix Penedès ha de servir per «recuperar les emocions i les sensacions d'abans de la Covid». Tot i això, durant les rues s'han mantingut algunes mesures acordades entre tots els municipis del Penedès Marítim. La mascareta serà obligatòria entre els participants, i també s'ha limitat el nombre de membres de cada grup.

El Nen de les Oques, disfressat per Carnaval amb un cartell que diu «Carnaval 2022, el dels de la menjadora»
El Nen de les Oques ha aparegut disfressat i amb un cartell que diu «Carnaval 2022, el dels de la menjadora» | Jordi Olària Gras

Montblanc recupera la popular Xeringa

Avui, la vila ducal celebra el dia gran del seu Carnaval. Al migdia, les  colles infantils es concentren a la plaça Major per, tot seguit, desplaçar-se al portal de Sant Antoni per rebre el Carnestoltes XLIV i la Concubina.

A les 13.00 h a la plaça Major es llegirà el manifest de Sa Majestat Carnestoltes  i, tot seguit, tindrà lloc la popular  Xeringa montblanquina, una de les celebracions més típiques i característiques del Carnaval montblanquí. A les 19.00 de la tarda, des de l’avinguda Manel Ribé, s’iniciarà la gran rua de Carnaval amb el concurs de carrosses i comparses.

Esperit crític a Valls

Per últim, Valls continua en la línia de l'esperit crític del seu Carnaval. Enguany, la població ha volgut satiritzar les Festes Decennals, celebrades fa poc més de 3 setmanes.

El dia 24 de febrer, la capital va encetar la festa  des de la plaça del Blat, amb les  balladetes  de la Mulassa, el Bou i l’Àliga de Carnaval, acompanyada per Ses Majestats el Rei i la Reina Carnestoltes. En un clar toc d’humor i crítica, el bou portava en una de les seves banyes una careta de Jordi Bertran, tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Valls.

El dia fort de les festes arriba avui, però.  La rua de Carnaval sortirà des de la plaça del Blat a les 19.00 h del vespre. Les entitats participants desplegaran una solemne professó festiva, satírica, gens atàvica, corprenedora.

Anirà encapçalada per l’autèntic Moixó Foguer, que vindrà carregat de versots ben satírics i crítics. Els seguiran la carrossa del Rei i la Reina Carnestoltes i la resta de carrosses i comparses de la ciutat.

Caramel vermell de Dijous Gras de Valls
Imatge del caramel vermell de dijous gras de Valls | Albert Oliva