La Càtedra d'Habitatge de la URV —l'única d'aquesta temàtica reconeguda com a Càtedra UNESCO arreu del planeta— ha tornat a treure pit i refermar-se com una de les referències punteres del coneixement i la recerca al voltant d'aquesta especialitat, una de les més delicades, transcendents i sovint desconegudes de cara a l'opinió pública. Ho ha fet aquest passat dijous, 31 d'octubre, de la mà d'un gran acte a La Pedrera de Barcelona on ha tornat a exercir de dinamitzador i ha reobert una sèrie de debats de pes davant uns 150 professionals del sector.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
La jornada, sota el títol de 'L'habitatge en 360 graus', ha volgut abordar i aprofundir sobre la qüestió des de tots els àmbits que la integren —econòmic, social, jurídic, polític, moral...— amb agents de totes aquestes branques per tal d'elevar el contingut del debat. Les principals taules rodones han obert les reflexions sobre la situació actual de l'habitatge a escala mundial, nacional i local; sobre les oportunitats, reptes i barreres de l'accés a aquest mercat de l'habitatge i una tercera taula rodona sobre la pèrdua d'aquest dret a l'habitatge i tot el que comporta per a les famílies afectades.
Un documental i un joc per a les escoles: la Càtedra vol apropar el debat sobre l'habitatge a la societat
Més enllà d'esdevenir altaveu i focus del debat sobre el sector, un dels grans valors de la càtedra de Tarragona ha estat novament l'aposta per la divulgació i la transferència pràctica a la societat d'aquest coneixement que atresora. En aquest sentit, la URV ha presentat el documental 'El Umbral', un audiovisual que ha produït en els darrers anys i que dona veu a les persones sense llar per evidenciar la situació que viuen amb el marc comú del darrer informe europeu sobre sensellarisme. Posar pell a les xifres.
La Càtedra també ha presentat, en paral·lel, una altra de les seves grans apostes divulgatives: 'El Llindar'. Es tracta d'una espècie de joc, d'experiència gamificada, que s'adreça als centres educatius i que pretén que els joves jugadors es posin en la pell dels 'sense llar', dels que estan a punt de perdre-la o d'aquells agents que, amb recursos limitats, han de prendre decisions importants.
Tot plegat amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la vigència de la crisi del sensellarisme, de la qual la Càtedra en cerca respostes i solucions tècniques i jurídiques des de la seva recerca acadèmica. Amb aquest gran acte a Barcelona, la càtedra que dirigeix Sergio Nasarre ha tornat a reivindicar-se com un dels grans fars de referència sobre l'habitatge i la seva recerca, molt més enllà de les fronteres de la demarcació de Tarragona.