Dos tècnics d'ARSU analitzen substàncies estupefaents en un laboratori

Reus obre el primer espai per analitzar drogues, assessorar i garantir un consum segur

El servei està adreçat a tots els consumidors, especialment, a les persones amb problemes socials

Reus comptarà, a partir d'aquest dijous, amb el primer espai d'anàlisi de substàncies estupefaents de la regió de Tarragona. Es tracta d'una iniciativa de l'Associació Reus Som Útils, que fa anys que duu a terme aquesta tasca. Ara comptaran amb un espai fix per informar els consumidors sobre la naturalesa i la puresa de les drogues.

És una línia d'actuació vinculada al Sistema d'Alerta de Catalunya i a l'Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies, als quals aportaran dades. Tot i que també es vol arribar als que en consumeixen en l'àmbit de l'oci nocturn, l'objectiu principal és ajudar les persones que es droguen al carrer, sovint amb problemes socials.

Els tècnics de l'entitat compten amb un banc de dades per analitzar substàncies com la cocaïna o l'heroïna i determinar quins components tenen. Amb un test d'uns vint minuts se'n pot saber la puresa. L'espai que obre aquest dijous ho fa en el marc d'una tendència a l'alça de compra de drogues per internet.

El secretari de l'entitat, Toni Llort, és antropòleg del Servei d'Addiccions i Salut Mental de l'Hospital Sant Joan de Reus. Explica que aquesta dinàmica implica que, moltes vegades, els usuaris no saben què consumeixen. «Els consumidors habituals requereixen una anàlisi exhaustiva i quantificada per mesurar i gestionar els seus riscos», explica.

Tenir constància de què és exactament el que es consumeix, aclareix Llort, permet ajudar a canviar conductes de consum. Per exemple, si una persona s'adona que paga 60 euros per una cocaïna que conté un 60% de cafeïna i paracetamol. És llavors quan poden plantejar-se buscar-la més pura o deixar de consumir-ne.

De la mateixa manera ho veu Joaquim Gómez, president d'ARSU i consumidor. Exposa que aquest nou laboratori ISOLAB permetrà ajudar a conscienciar els usuaris. «Les drogues no deixaran d'existir, són al carrer, la gent les pren i hem de prevenir i reduir danys», defensa.

Trencar tabús i convertir-se en referència

En aquesta mateixa línia considera que s'haurien de fer polítiques menys agressives i no pensades per castigar els drogaddictes. En paral·lel a la tasca cap als consumidors, el servei d'ARSU també vol trencar tabús sobre les drogues i convertir-se en un punt de referència per als usuaris. «Volem generar confiança entre la gent que consumeix en la clandestinitat perquè, quan tinguin un problema, ens vinguin a nosaltres», explica Llort.

D'aquesta manera se'ls podrà derivar a altres serveis d'addiccions. El laboratori s'ubica al mateix espai on hi ha La Illeta i el Servei d'Addiccions i Salut Mental. Des d'ARSU compten reunir una desena de persones mensualment des d'aquests altres serveis.

Tot i que a Barcelona ja hi ha un centre d'aquestes característiques que fa anys que funciona, el de Reus és el primer de la regió de Tarragona. L'objectiu és aconseguir que obrin centres com aquest arreu del territori per evitar que els usuaris s'hagin de desplaçar fins a Reus. Pel que fa al de la capital del Baix Camp, Joaquim Gómez assegura que «funcionarà molt bé perquè hi ha molt de consum; necessitàvem aquest servei».