Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Port de Tarragona des de l'aigua

Presenten els cinc projectes del Cicle d’innovació Oberta 2020 del Port de Tarragona

Membres de la Comunitat Portuària i de l'entorn del Port han donat resposta als cinc reptes plantejats per l'APT

Presentats els  cinc projectes finals del Cicle d'Innovació Oberta 2020 del  Port de Tarragona. Aquest novembre, l'Ecosistema d'Innovació ha presentat, en una reunió virtual, les cinc propostes de la mà de les persones implicades en cada projecte.

Els participants han explicat quins han estat els  reptes  plantejats, les possibles  solucions, i com han desenvolupat els prototips. El director del Port,  Josep M. Cruset, ha explicat que la trobada «és la resposta als reptes de futur en forma d’objectius tangibles assolits a partir l’energia invertida, la col·laboració i l’esforç de totes les persones implicades, d’empreses i entitats de l’entorn del Port de Tarragona».

Els projectes han estat dissenyats per les 'cèl·lules d'innovació' que han estat formades per persones de l'entorn del Port i membres de la Comunitat Portuària.

A les sessions virtuals, representants de cada projecte han mostrat els seus  prototips dins el programa Som-Inn Port, un espai creat pel Port de Tarragona per treballar en l’impuls d’una  innovació oberta basada en la intel·ligència col·lectiva i integrat per empreses i entitats de la Comunitat Portuària.

Pròximament, el Comitè d'Innovació de l'APT valorarà els resultats dels projectes desenvolupats i estudiarà la possibilitat d'implementar-los a les funcions i activitat portuària, en funció de les necessitats.

Cin projectes per millorar l'eficiència i la logística del Port

A la 'Cèl·lula d'Innovació 1', un grup de treball va intentar donar  resposta a la pregunta 'Com s'hauria
d'adaptar el Port amb l'arribada de vehicles pesants autònoms'. La solució proposada passa per implementar un  prototip que es basa en l'anomenat 'Internet de les Coses' (loT) per facilitar la circulació dels  vehicles autònoms dins el recinte portuari.


A través de  sensor  en llocs concrets del port, el projecte permetrà la maniobrabilitat dels vehicles autònoms, combinats amb els vehicles convencionals.


La 'Cèl·lula d'Innovació 2' va treballar el repte de 'Com podríem optimitzar la disponibilitat de línia d'atracada de moll per a l'atracada de vaixells i les seves operatives vinculades?'. La solució s'ha basat en el disseny d'una  aplicació mòbil basada en intel·ligència artificial per monitorar operacions logístiques al Port.


La  tercera cèl·lula va dissenyar una altra aplicació capaç d'identificar incidències dins el Port, així com difondre bones pràctiques, per donar resposta al repte 'Com podríem no haver de netejar en el recinte portuari (terra i làmina d'aigua) promovent la  sostenibilitat  de forma col·laborativa?'.


El transport  de mercaderies  és una activitat constant dins les instal·lacions del Port, però també en altres empreses pròximes. És per això que a la 'Cèl·lula d'Innovació 4' es va plantejar el repte 'Com podem ajudar a les empreses del territori a maximitzar l'ús del transport ferroviari posant a la seva disposició la infraestructura i el coneixement sobre fluxos del Port?'


'PORT 2 PORT' ha estat la proposta d'aquest grup de treball, que va dirigida a les empreses del territori, i a caps de logística, transportistes i altres agents de la cadena de subministrament, com també a l'APT. Es tracta d'un marketplace que connecta tots aquests agents de la  logística al Camp de Tarragona i ajuda a potenciar les rutes i serveis amb el Port.


Finalment, la 'Cèl·lula d'Innovació 5' ha treballat una solució per al repte 'Com podríem potenciar la marca Port de Tarragona amb la col·laboració dels agents de la Comunitat Portuària?'. La resposta ha estat "Som-Inn Port Ventures", iniciativa de  Corporate Venturing amb l'objectiu de crear sinergies entre el Port de Tarragona i les empreses emergents del territori.