Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els alcaldes del territori s'han reunitat aquest matí amb representants de la Generalitat

Clam dels alcaldes per exigir a la Generalitat que les emergències es gestionin des del territori

Aquest matí s'ha reunit la taula treball organitzada per l'administració autonòmica, en la qual els batlles també han reclamat més seguretat, més informació i debatre el futur de la industria química

Els alcaldes del territori s'han reunitat aquest matí amb representants de la Generalitat
Una trentena d'alcaldes han participat aquest matí en la reunió amb la Generalitat, celebrada a l'Edifici 112. | TarragonaDigital

Clam unànime dels alcaldes tarragonins per demanar a la Generalitat de Catalunya la recuperació del Plaseqta, per tal que les emergències es tornin a gestionar des del territori. Aquesta ha estat una de les quatre exigències que els batlles han fet a l'administració catalana en el transcurs de la segona reunió de la taula de treball per avaluar les conseqüències de l'accident químic d'IQOXE, que s'ha reunit aquest matí a les instal·lacions del 112 de Reus.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La trobada, presidida pel viceconseller de la Presidència, Pau Villòria, ha comptat amb la participació d'una trentena de representants dels ajuntaments dels municipis inclosos en el Plaseqta, així com la Diputació de Tarragona i representants de departaments de la Generalitat. Durant la reunió s’han debatut diverses propostes d’actuacions per millorar la gestió de les situacions d’emergència i crisi.

A banda de la recuperació del Plaseqta, per tal de gestionar des del territori les emergències, els alcaldes han posat sobre la taula altres tres exigències a la Generalitat: més seguretat, més formació i informació a la població, i obrir un debat sobre el futur de la indústria química. En aquest sentit, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha explicat que «els ciutadans han de ser conscient on vivim i conèixer què fer en cas d'accident». Així mateix, Ricomà ha assenyalat que «hi ha d'haver més inspeccions i més rigor dels protocols de seguretat», alhora que ha recordat la seva petició al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per crear una Agència de Seguretat Química.

L’explosió d’IQOXE va posar de relleu un seguit de crítiques als protocols de gestió de la informació. Entre altres coses, les sirenes no van sonar i la informació en els primers moments va ser gairebé inexistent. El delegat del Govern, Òscar Peris, ha assegurat que «hi havia cert neguit entre els alcaldes i d'aquí aquesta convocatòria». Sobre la petició de gestionar des del territori les emergències, Peris ha afirmat que «estem recopilant informació i si es detecta aquesta necessitat, així es farà, perquè els recursos els tenim»

Recuperació de l'activitat a IQOXE

La passada setmana, Inspecció de Treball va obrir un nou expedient a l'empresa IQOXE per reprendre l'activitat a la planta accidentada, sense haver reavaluat el pla de riscos laborals. En aquest sentit, la companyia ha d'actualitzar el seu protocol perquè les condicions de l'actual pla han canviat, amb infraestructures destruïdes i inutilitzades.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Reemprendre la producció, de moment, està descartat a curt termini, mentre que si volen realitzar buidatge de canonades, dipòsits o qualsevol altre aspecte relacionat amb la planta, han de fer un nou pla de riscos laborals, adaptat a la nova realitat. Una vegada el tinguin podran actuar, tot i que sota la supervisió de la Inspecció de Treball.