Empresa de cartó d'Alcover

«Les elèctriques ens roben a mans plenes»: el sector industrial clama davant de la crisi energètica

El sector siderúrgic, paperer o químic són alguns dels que més noten els costos disruptius que no es poden absorbir

La crisi energètica  està provocant disrupcions a la indústria catalana. En alguns casos, l'aturada  de producció fa tres dies que dura. En d'altres, l'activitat continua, però s'ajusta per evitar les hores amb el preu més alt, després d'una setmana en què l'electricitat s'ha disparat, afectant especialment sectors que consumeixen més energia, com el siderúrgic, el químic o el paperer.

«L'economia està trencada», lamenta un fabricant de cartó, que està considerant aturar el centre de treball. Davant d'aquests costos disruptius que el mercat no pot absorbir els empresaris insisteixen a reclamar la reforma del sistema tarifari. «Les elèctriques estan robant a mans plenes», afirma el president de la Comissió d'Energia de Pimec, Joan Vila.

La crisi energètica s'ha agreujat aquesta setmana, marcada per les tensions provocades per la invasió d'Ucraïna. També per les sancions que països com els Estats Units i la Unió Europea han imposat sobre Rússia, que proveeix aproximadament el 40% del gas que consumeix Europa.

En el cas de Catalunya, la dependència del gas rus  és menor, però els efectes del conflicte s'estan notant en l'increment  de preu del mercat majorista de llum. Aquesta setmana ha arribat a pics de 700 euros el megawatt hora.

Les conseqüències de l'increment, impulsat per l'escalada alcista del gas, han provocat un clam empresarial a favor de la reforma del mercat elèctric per fer front a una emergència industrial sense precedents. Una de les mesures que han posat sobre la taula els empresaris és desacoblar els combustibles fòssils de la fixació del preu energètic per pal·liar una situació que està afectant greument sectors electrointensius com la siderúrgia, metal·lúrgia no fèrrica, química o gasos industrials.

Aturada de tres dies

En algunes companyies, la situació ja està provocant aturades totals de producció perquè l'increment de  despesa energètica  en feia inviable la continuïtat. És el cas de l'empresa Decolletatge Farrés, que fa tres dies que no fabrica tornejats d'acer, llautó o alumini a la planta a Canovelles (Vallès Oriental) perquè el preu que paguen per l'electricitat s'ha multiplicat per cinc.

Per companyies com aquesta, que treballa principalment amb el sector de l'automoció, l'única manera de poder continuar amb la seva activitat és repercutint en el preu del producte final. Ara, estan a l'espera de saber si els clients poden assumir aquest increment.

Rotlles de paper en una empresa
Imatge de la producció a l'empresa d'Alcover | ACN

Caiguda de competitivitat

Les empreses que produeixen les 24 hores del dia, com el fabricant de cartó Iberboard, estan patint especialment aquests «costos disruptius que estan trencant el mercat, que ja no té capacitat d'absorbir-los», segons explica el seu director general, Alejandro Guinda. Segons l'empresa, la factura del gas ha passat de ser de 300.000 euros mensuals a 1,5 milions en un any, fet que ha obligat a duplicar el preu de les 5.000 tones de cartó que produeix al mes a la planta a Alcover. Ara, ja no poden incrementar més el que demanen pels seus productes.

Mentre duri la inestabilitat, la direcció està considerant aturar la planta, de la mateixa manera que la resta del sector paperer, indica Guinda, que reclama posar un límit al cost que han d'assumir i habilitar eines per poder aplicar ERTOs que complementin al 100% les despeses de personal. En el seu cas, compten amb 170 treballadors.

L'escenari bèl·lic i la inflació han provocat que la competitivitat d'Europa caigui en picat en comparació amb altres zones del món, lamenta el directiu. «Segons quins productes està sent més rendible comprar-los als Estats Units i transportar-los amb tot el que comporta que fabricar-los a Europa.

Afectació a la química

Les empreses que depenen més de l'electricitat, anomenades electrointensives, són algunes de les que estan notant més aquest increment disparat de preus. A banda de Celsa, a Catalunya, algunes de les plantes que són intensives en energia són les de les químiques Ercros o Messer a Tarragona o la barcelonina Carburos Metálicos.

L'afectació sobre el complex petroquímic tarragoní es limita a les que més electricitat consumeixen, tot i que l'increment continuat del cost energètic suposa «una pèrdua de competitivitat per a totes les empreses», indiquen fonts sectorials. Algunes químiques electrointensives estan ajustant temporalment produccions, com és habitual en el sector, i monitorant la situació abans de prendre  decisions més dràstiques.

Fonts sindicals han apuntat que, si bé no s'han donat aturades de producció en aquests casos, «no és el mateix fabricar amb  aturades puntuals que quan tens un horari estable».

Recessió a l'estiu

Davant aquest escenari, les patronals auguren un panorama força complicat de cara als propers mesos. Pel president de la Comissió d'Energia de Pimec, la conseqüència natural de l'escala de preus serà una davallada del consum i, en conseqüència, una recessió econòmica  que podria arribar a l'estiu.

L'augment del preu de l'energia tindrà efectes a tots els nivells, també a l'hostaleria, i a nivell d'empreses, diu, o bé hi ha una reacció immediata per corregir el preu de l'electricitat desvinculant-lo del gas, hi haurà moltes empreses que hauran de tancar. «El sector elèctric està robant a mans plenes a tota l'economia i qui més ho pateix són les famílies i les pimes», afegeix Vila.

De moment, els sectors més afectats són el de la siderúrgia, el ciment, el paper, el vidre o la ceràmica perquè són els que consumeixen més energia, però alerta: en vindran d'altres. «Això acabarà afectant l'hostaleria i la temporada turística tornarà a ser, per tercer any consecutiu, fallida», augura. Al seu entendre, s'està provocant una crisi de sistema molt complexa. «Cal trobar un model que funcioni», conclou.