Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una noia amb actitud de preocupació davant d'un ordinador portàtil

Denuncien que la taxa d'emancipació dels joves a Catalunya se situa en un 18%, assolint un «mínim històric»

El CNJC sosté que s'evidencien els efectes de la pandèmia i es consolida la situació de «precarietat» del col·lectiu

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) denuncia que la taxa d'emancipació de les persones d'entre 16 i 29 anys al territori català se situa en un  18%, assolint un «mínim històric». Així ho recull l'informe trimestral sobre la situació laboral de la joventut, elaborat per l'Observatori Català de la Joventut, que sosté que la possibilitat dels joves de marxar de casa, s'ha reduït gairebé a la meitat respecte a la taxa del 2007. Llavors arribava al 33,1%, la proporció més alta al llarg d'aquest segle. Aquesta no és l'única dada alarmant que destaca l'informe, en xifres absolutes i segons les darreres dades de l'enquesta de població activa, a Catalunya hi ha 164.000 joves a l'atur.

La taxa s'agreuja en el cas de les dones (25,7%), que és més de dos punts superior a la dels homes (23,1%). Una altra de les problemàtiques que es deriven de la recent publicació és la relació directa entre precarietat laboral i nacionalitat. Així, els i les joves estrangeres tenen una taxa d'atur 11,5 punts per sobre d'aquells que tenen nacionalitat espanyola.

A banda de les dades d'atur i emancipació, des del CNJC també insten a posar el focus en la contractació temporal, que afecta particularment a les persones joves. Concretament, un 48,3% dels treballadors joves i assalariats, ho fan amb contractes temporals, mentre que en persones de més de 29 anys aquest percentatge no arriba al 14%.

En aquest sentit, des de la plataforma d'entitats juvenils, alerten de la vulnerabilitat a la qual s'exposa al col·lectiu, ja que la situació de precarietat laboral que acompanya aquest tipus de contractes té un efecte «directe sobre seva la capacitat d'emancipació». La problemàtica es reforça i intensifica si es té en compte que un 40,9% dels joves que treballen ho fan a temps parcial, tal com recull el butlletí de joves i mercat de treball del darrer trimestre del 2020.

Per tot això, des del CNJC reclamen polítiques «concretes i efectives», que permetin revertir la situació. Algunes de les mesures que persegueixen i per les que treballen a través de la incidència política s'emmarquen en propostes en matèria d'ocupació i habitatge, com a eixos centrals per garantir l'emancipació dels joves catalans. Així doncs, el CNJC aposta per la Renda Bàsica Universal, la regulació del preu dels lloguers, així com l'augment del parc d'habitatge públic i social.

A més, defensen un compromís en la dignificació de la situació laboral dels joves, a través d'una regulació que eviti pràctiques explotadores com la contractació precària per temporalitat o parcialitat, les situacions de falsos autònoms o la no remuneració de les pràctiques.