Una dona embarassada tocant-se la panxa amb les dos mans

El CODITA alerta: Falten llevadores i el sistema d'atenció a embarassades i nounats pot col·lapsar en 3-4 anys

La ràtio a Catalunya és de 18 professionals per cada 1.000 naixements, molt per sota de la mitjana europea

«Hi ha una manca constatada de llevadores i obstetres a Catalunya, i també a Espanya, i la previsió és que la situació empitjorarà en els pròxims anys, de manera que ens podem trobar amb un col·lapse de l’atenció a les dones embarassades i nounats en 3 o 4 anys per falta d’infermeres especialistes en obstetrícia», alerta Montserrat Carreras, llevadora i vocal de la Junta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA).

A menys de 24 hores pel 5 de maig, dia internacional de les llevadores, els països europeus gaudeixen d'una ràtio de 64 llevadores per cada 1.000 parts, mentre que a l’Estat espanyol el quocient se situa en 24 llevadores, menys de la meitat. A Catalunya, per la seva part, la ràtio és encara molt menor, amb només 18 professionals per cada 1.000 naixements.

Molt més que atenció al part

Des de la Comissió de Llevadores del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona expliquen, alhora, que cal fer saber que les llevadores «no només hi són per a l’assistència al part», sinó que les seves funcions són molt més àmplies. «Les llevadores fem molt més que atenció al part. Proporcionem una atenció integral a la salut sexual i reproductiva. De fet, des de la prevenció i la promoció, oferim atenció a la salut sexual des de l’adolescència i fins més enllà de la menopausa, i fem el diagnòstic, control i assistència de l’embaràs, part i puerperi normal i l’atenció al nounat sa, fins al vint-i-vuitè dia de vida», remarca Carreras.

Amb tot això, l’àmbit d’actuació de les llevadores comprèn tant l’Atenció Primària (comunitat, família i domicili), com l’Atenció Especialitzada, que inclou l’hospital.

Crida a l'administració

Tot i l’actual i incipient necessitat de llevadores al nostre país, les places ofertes per a l’especialitat a Espanya són molt poques, alerten les professionals. De fet, el 2019 es van acreditar un total de 534 places, de les quals només se’n van oferir 405, que ràpidament van ser ocupades. En aquest sentit, des de la Comissió de Llevadores de CODITA fan una crida a l’administració «perquè convoqui més places per a l’especialitat».