Un pagès abocant olives en un remolc

Els fenòmens climàtics «atípics» llastren la collita d'oli: la producció cau un 50%

Tot i el baix rendiment de les olives, els experts de l'IRTA asseguren que la qualitat de l’oli es manté

La collita de l'oliva no arribarà a la meitat de la mitjana habitual a causa dels fenòmens climàtics «atípics», segons han assenyalat els experts en olivicultura de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). En aquest sentit, la sequera acumulada i els matins calorosos de la primavera, així com l’avançament de la collita, han provocat un baix rendiment en les olives.

Malgrat aquesta reducció de la producció, els investigadors apunten que la qualitat de l'oli d'oliva es manté. L’estudi en què es basa l’IRTA té en compte totes les varietats d’oliva de l’estat espanyol, si bé les dades no es poden extrapolar a tot el territori, ja que en algunes zones la producció ha estat una mica més alta.

Les gelades nocturnes de l’abril van malmetre moltes branques productives dels arbres

L'investigador i coordinador de l’equip d’olivicultura i eleotècnia de l'IRTA, Agustí Romero, ha assenyalat que a tot l’estat espanyol no s’arribaran a les 800.000 tones d'oli, quan en una campanya habitual se’n produeixen dos milions de tones. La producció s’ha vist reduïda per les condicions meteorològiques «atípiques», especialment a la primavera.

Així, les flors es van assecar per les altes temperatures i no van ser pol·linitzades, mentre que les gelades nocturnes de l’abril van malmetre moltes branques productives dels arbres.

Les alternatives que proposa l'IRTA

En aquest context, des de l’IRTA suggereixen alternatives per fer front a les pèrdues econòmiques dels pagesos, com podria ser fer la collita a la nit —malgrat que reconeixen que es tracta d’una pràctica no permesa per l’afectació a la fauna nocturna—.

Així mateix, una altra alternativa que s'ha posat sobre la taula és refrigerar les olives de més qualitat perquè mantinguin la temperatura ideal a l'hora de la trituració.