Diversos infants en un dels tallers URV-AEQT

Comencen els tallers URV-AEQT de la Setmana de la Ciència: més de 1.250 escolars

S'allargaran fins al 25 de novembre i estan centrats en el reciclatge mecànic i químic dels polímers

Aquest dimecres s'ha celebrat l'acte d'inauguració dels tallers URV-AEQT que durant les dues pròximes setmanes se celebraran al Campus Sescelades de la URV en el marc de la Setmana de la Ciència 2022. Fins al 25 de novembre passaran per les instal·lacions universitàries més de 1.250 alumnes de primària i secundària de 23 centres educatius del Camp de Tarragona.

Aquesta activitat proposa diferents experiments científics, que enguany estan centrats en el reciclatge mecànic i químic dels polímers, amb la finalitat de promoure la circularitat dels materials polimèrics. En els diferents tallers, els estudiants poden experimentar la síntesi d’una escuma sintètica; dissenyar un procés de separació automatitzada del material que es recull al contenidor de reciclatge groc i separar-ne una mostra —simulada—.

Així mateix, també podran experimentar amb el reciclatge mecànic i químic de dos dels polímers separats i, a més, investigar experimentalment la utilitat d’un polímer per al cultiu en sòls molt àrids.

«És important donar a conèixer com la química aporta solucions als grans reptes que té la societat»

La iniciativa, que la Universitat Rovira i Virgili ofereix des del 2014 amb el suport de l’AEQT, té com a finalitat aproximar els i les joves a diversos continguts relacionats amb la química i la tecnologia d’una manera planera i atractiva, per tal que coneguin les aportacions de la química a la qualitat de vida de les persones i al medi ambient, així com despertar vocacions científiques.

En l’acte de presentació de l’activitat, el president de l’AEQT, Ignasi Cañagueral, ha destacat que aquesta és una activitat estratègica, motiu pel qual l'AEQT l'impulsa des de fa anys. En aquest sentit, ha dit que «per nosaltres és important donar a conèixer com la química, com a ciència i com a indústria, aporta solucions als grans reptes que té la societat, i aquests tallers ens ajuden a fer-ho entre un públic tan important com són els escolars».

Cañagueral ha afegit que, a més, activitats d’aquest tipus estan alineades amb una altra prioritat de l’AEQT: el foment de les vocacions científiques. «Estem segurs que entre els més de 1.200 alumnes que passaran per aquests tallers hi ha molts futurs professionals del sector químic», ha dit el president de l'associació.
 

Per la seva banda, el rector de la URV, Josep Pallarès, ha posat èmfasi en la importància d’organitzar activitats d’aquest tipus, que «són una mostra de com la URV s’implica en facilitar que el coneixement arribi a la societat». Segons el rector, amb la Setmana de la Ciència «arribem a tot el territori i a persones de totes les edats».