Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un home amb un micro a la mà; en primer pla, una porta oberta

La comunitat musulmana de Tarragona encara «amb cautela» el segon Ramadà de la pandèmia

El toc de queda impedirà fer l’oració nocturna a les mesquites

La comunitat musulmana de Tarragona començarà el pròxim dimarts 13 d’abril el Ramadà, el mes de dejuni i oració que marca el calendari islàmic per commemorar la primera revelació de Mahoma. Com ja va passar el 2020, la pandèmia del coronavirus farà que el Ramadà d’enguany tampoc sigui normal, ja que les diferents restriccions vigents impediran activitats com les reunions nocturnes a les mesquites.

[Informació elaborada per Marc Guitart, Albert Oliva i Jordi Olaria]

Sense oració nocturna al Vendrell

Fa unes setmanes, diferents mesquites van preguntar a la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat si el toc de queda nocturn també afectava el trencament comunitari del dejuni que es fa cada vespre a la mesquita. Des de la Generalitat van confirmar que era així, amb el qual aquesta oració nocturna no es podrà fer de forma comunitària.

«Amb el toc de queda no podem fer l’oració nocturna comunitària i cadascú l’haurà de fer a casa seva, de manera individual, però això no vol dir que no es tingui la mateixa recompensa, fins i tot pot ser beneficiós fer-la individualment», explica a TarragonaDigital el vicepresident de l’Associació Cultural Jóvenes y Deporte del Vendrell, Anas Rhouni.

Aforament limitat a la mesquita

Una diferència amb el 2020 és que, actualment, la mesquita sí que està oberta, tot i que amb un aforament limitat al 30%. «Els divendres al migdia no és un problema, perquè molts dels fidels treballen, però per a les oracions nocturnes del Ramadà sí que ho seria, ja que acostumen a ser molt nombroses», afegeix Rhouni. Una raó més perquè s’hagi decidit no fer aquesta trobada al vespre.

Fa pocs dies, des del cos dels Mossos d’Esquadra van fer una visita a la mesquita per fer pedagogia sobre les diferents restriccions que hi ha vigents actualment, segons ha explicat Salima El Youssoufi, regidora a l’Ajuntament del Vendrell. L’objectiu és evitar episodis com el de l’any passat al Vendrell, quan unes 50 persones van trencar el confinament per escoltar una crida a l’oració que va fer l’imam a la zona de la carretera de Valls.

Una de les alternatives que s’han previst al Vendrell és una pregària que es farà cada tarda a través d’Instagram, i que els fidels podran seguir des de casa. També estaran limitades les trobades per menjar en família quan es pon el sol, ja que no es poden barrejar bombolles de convivència diferents.

Sense excepcions tampoc a Valls

La comunitat islàmica de Valls i l’Alt Camp també es troba immersa en els preparatius ramadà. Jalal Badaoui, el portaveu de l’entitat, explica a TarragonaDigital que la d’enguany s’espera que sigui una celebració molt millor que la de l’any passat, viscuda en ple confinament domiciliari, però tot i això «aquest 2021 encara no podrem fer tots els rituals i les trobades de germanor que tant ens agraden a causa de les restriccions derivades de la pandèmia», lamenta.

Imatge d'un home amb un micro a la mà; en primer pla, una porta oberta
Les oracions comunitàries s'hauran de fer en la intimitat de cada casa a causa de la pandèmia | Laia Solanellas

El toc de queda és el principal inconvenient per a poder dur a terme la pregària nocturna, la més important i emblemàtica del dia, que comença a les 22.00 hores. Per això, Jalal Badaoui exposa que des de la comunitat vallenca van fer una petició a l’Ajuntament i també a Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya per tal que es poguessin revisar els paràmetres d’aquesta mesura en casos concrets com aquests i que els centres de culte poguessin generar un certificat d’autoresponsabilitat per assistir a les activitats nocturnes.

«Ningú està content amb les restriccions i, igual que el sector cultural, l’esportiu o l’hostaleria, nosaltres també ens hem reivindicat en el nostre àmbit, però malauradament no hem aconseguit cap excepció i haurem de respectar les restriccions», lamenta el portaveu.

Pel que fa a les trobades socials i l’augment de la interacció en les cases particulars, Badaoui afirma que després d’un any en pandèmia «hi ha molta cautela i les reunions de germanor es faran en grups reduïts». Afegeix que, igualment, les pregàries a la mesquita es duran a terme amb totes les mesures de seguretat i higiene que recomanen les autoritats i, a més, el centre de culte vallenc no té cap problema en l’aforament, «ja que la nostra mesquita és molt gran i tampoc hi ha molta assistència durant el dia».

L'adedcom admet que «no hi ha marge de maniobra»

Des de l'Associació per la Defensa dels Drets de la Comunitat Musulmana, Adedcom, admeten que no hi ha marge de maniobra per recuperar la pregària comunitària de trencament del dejuni. El seu president, Mohamed Said Badaoui, exposa que «serà el mateix que l'any passat; el dejuni és un pilar de l'islam i el faran totes les persones que puguin, com cada any».

Aclareix, de fet, que «l'única diferència és que per nosaltres, durant el mes de Ramadà, les celebracions de les oracions nocturnes que fèiem, igual que l'any passat, aquest any serà impossible pel toc de queda, perquè l'última oració coincideix a les deu de la nit, que és l'hora del toc de queda». Havien contactat, setmanes enrere, amb la Generalitat, per saber si el Procicat es plantejava algun canvi pel que fa al toc de queda arran de Setmana Santa, «però ens van dir que no ho contemplaven». I és això el que Adedcom ha transmès a les mesquites que els han preguntat pel tema aquestes setmanes.

Una pregària que l'any passat ja va haver de quedar limitada a cada casa. «Ens preocupa més la salut de les persones», explica Said. «Al que hem de fer és complir les normatives, a les deu la gent ha de ser a casa; la gent resarà a casa com l'any passat, en família», conclou.