Imatge d'un home amb un micro a la mà; en primer pla, una porta oberta

La comunitat musulmana de Tarragona, preparada per viure un ramadà ben diferent

El fidels viuran un mes de dejuni amb les diferents restriccions que imposa l'estat d'alarma

La comunitat musulmana de Tarragona afronta a partir d’aquest divendres 24 d’abril un ramadà totalment atípic, a causa de l’emergència sanitària que viu el país per l’expansió del coronavirus. El mes del dejuni de l’Islam dura entre 29 i 30 dies, depenent del calendari lunar, i aquest 2020 es farà en una situació de confinament per l’estat d’alarma que estarà vigent, com a mínim, fins al 9 de maig.

Tot això farà alterar la manera de celebrar el ramadà entre els fidels, que no podran fer oracions a les mesquites —tancades des del passat 13 de març— ni tampoc els tradicionals trencaments comunitaris del dejuni.

La comunitat del Vendrell, davant un ramadà «estrany»

Anas Rhouni, vicepresident de l’Associació Cultural Jóvenes y Deporte del Vendrell, explica que l’actual estat d’alarma impedirà «les reunions nocturnes» a la mesquita, que ara s’hauran de fer «des de casa, però procedint com si estiguéssim a la mesquita».

Durant el ramadà, els fidels practiquen durant el dia un dejuni especial, on s’han d’abstenir de menjar, veure o fumar. Quan el sol es pon, el dejú es trenca, i és el moment que els creients es reuneixen en família per menjar abundosament.

Salima El Youssoufi, regidora d’ERC a l’Ajuntament del Vendrell, admet que aquesta serà una de les parts «més estranyes, ja que són dies que, al vespre, ens trobem tota la família, i ara haurem d’estar cadascú a la nostra casa». Una altra característica del ramadà és la donació d’almoines i menjar a les persones o famílies més necessitades de la comunitat.

Normalment això es fa a través de la mesquita, però enguany haurà de ser una mica diferent. «Des de l’associació recollim els aliments i els repartim a les famílies necessitades, deixant-los a la porta de casa», explica Rhouni.

Una celebració a la mesquita de Reus | Cedida

El vicepresident de l’associació musulmana recorda, però, que l’actual situació de confinament no és del tot nova. «Al llarg dels segles ja hi ha hagut més confinaments, per exemple, fa catorze segles, a l’època del profeta, ja en van fer, i nosaltres seguim els preceptes que es marquen per aquestes circumstàncies», explica.

En aquest sentit, afegeix que l’islam permet que tots aquells que tinguin problemes de salut, per exemple els que poguessin estar afectats per la Covid-19, no hagin de fer el dejuni, i tenen tot un any per a poder recuperar-ho.

Descarten una reobertura de la mesquita

Tot i que l’estat d’alarma, de moment, només estarà vigent fins a mig ramadà, des de l’associació descarten que amb un eventual aixecament del confinament es fessin actes a la mesquita: «no seria recomanable, ni per les trobades nocturnes ni per la festa de final del ramadà, perquè seria difícil controlar l’acumulació de gent». Ho corrobora Salima El Youssoufi, que apunta que durant el ramadà «és l’època de l’any que més gent va a la mesquita, i seria molt difícil respectar el distanciament social».

Després de la polèmica del passat divendres 17 d’abril al Vendrell, quan una cinquantena de persones van trencar el confinament per escoltar una crida a l’oració feta per l’imam a la carretera de Valls, molts sectors tenen els ulls posats sobre el que pot passar durant el ramadà. Des de l’Ajuntament del Vendrell, l’alcalde, Kenneth Martínez, ha explicat que es mantenen reunions periòdiques amb el col·lectiu musulmà «però més per recordar les limitacions de l’estat d’alarma, que no perquè hi hagi cap nova instrucció». Anas Rhouni lamenta tot el que va succeir, i fa una crida a l’autoresponsabilitat de tota la comunitat musulmana, perquè es respecti en tot moment el confinament.

Imatge d'un home amb un micro a la mà; en primer pla, una porta oberta
Les oracions comunitàries s'hauran de fer en la intimitat de cada casa a causa de la pandèmia | Laia Solanellas

«Aquest any no podrà ser»

En la mateixa línia es mostren des de Reus. El portaveu de l'Associació dels Musulmans de Reus i Comarca, Mohamed Said Badaoui explica que «el dejuni sempre és personal, no repercuteix en la comunitat, però l'oració que fèiem a la Mesquita a la nit sí que la fèiem en congregació, en ambient de germanor, i aquest any no podrà ser».

Serà un canvi important en la dinàmica habitual del ramadà, però l'actual situació de confinament arran de la pandèmia de Covid-19 no els ha deixat cap altra alternativa. «Cada persona i cada família pot dur a terme les oracions a casa seva», exposa, i descarta que es facin servir les xarxes socials per fer arribar les oracions a tots els fidels.

«No en tenim costum», explica, i insisteix que «la millor manera de fer-ho, si no es pot fer presencialment a la Mesquita, és a casa». De fet, el trencament del dejuni en públic pren, per a la comunitat musulmana, un caràcter social i no només religiós.

A Reus, de fet, cada any s'organitzava en alguna plaça de la ciutat amb un acte en el qual es convidava actors polítics i socials del municipi. «El més important és el dejuni, i després hi ha les oracions, que si es pot, és preferible fer-les a la Mesquita i trobar-se com a comunitat», recorda.