Una barca amarrada al port de Cambrils

Les confraries de TGN, preocupades per la reducció de dies de pesca: «Estem al límit»

El sector assegura que no se'ls ha tingut en compte en l'acord sobre les quotes pel 2023 i que moltes mesures ja les apliquen

Les confraries catalanes veuen amb preocupació la reducció dels dies de pesca que proposa Europa i diuen que posa el sector «al límit». En aquest sentit, els estats de la UE van arribar dimarts a un acord sobre les quotes pel 2023 proposada per la Comissió Europea, que fixa una reducció del 7% (unes tres setmanes) però obre la porta rebaixar-ho a un 3,5% (una setmana) si s'adopten mesures «compensatòries».

El sector, però, assegura que no se'ls ha tingut en compte i que moltes mesures ja les apliquen. Per tant, a la pràctica, suposarà reduir els dies que surten a feinejar i, de retruc, afectarà la viabilitat del sector. «No té sentit, l'únic que farà és mal a les nostres tripulacions», diu el president de la Federació de Confraries de Catalunya, Antoni Abad.

La situació a la demarcació de Tarragona: perill de desaparició

El secretari de la Federació Territorial de la Confraria de Pescadors a la demarcació de Tarragona, Xavi Domènech, es mostra preocupat davant les noves mesures imposades per la Unió Europea. En aquest sentit, Domènech denuncia que estan al «límit» i que si la situació continua així el sector de la pesca acabarà «desapareixent».

Domènech ha lamentat que «estan fent perillar la continuïtat del sector i cada vegada hi ha menys marge de maniobra». En aquest sentit, ha assenyalat que «hi ha barques que només poden pescar durant 6 mesos a l'any», una situació «complicada d'aguantar». Sobre aquesta qüestió, la meitat de barques s'han perdut en la darrera dècada.

Les confraries de la demarcació de Tarragona també han criticat el govern espanyol, afirmant que «posa les normes del joc massa complicades». Així, afirmen que hi ha països de la UE que compten amb la mateixa normativa comunitària, però que l'aplicació per part dels seus estats és més fàcil.

Critiquen el fet de no saber els dies de pesca que pertoquen amb el suficient marge

En aquest sentit, també denuncien no saber els dies de pesca que els hi pertoquen amb prou marge per gestionar-se. «No és normal que l'1 de gener no sàpigues quants dies podràs pescar», critica Domènech, qui lamenta, a més, que després arriba el mes de novembre i «sobren dies».

En la mateixa línia es mostra el patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils, Francisco Gil, que creu que la situació és «incerta» fins que no es pronunciï Madrid.

Pel que fa a les mesures per part de la UE, Gil considera que és una situació «complicada», però lamenta que no s'hagi tingut en un sector que només busca «poder treballar amb uns sous dignes».