Vinyes entre muntanyes de la Bodega Bentayga, al centre de l'illa de Gran Canària

Reus i les Illes Canàries veuen la connexió aèria com a reclam turístic mutu

L'aerolínia canària Binter ha estrenat dos vols setmanals amb la intenció que sigui una connexió permanent i no només de temporada

L'aeroport de Reus ha estrenat, aquest mes de juliol, la primera connexió amb les Illes Canàries. La companyia aèria local Binter ofereix dues connexions setmanals amb Gran Canària, però amb la possibilitat de fer transbord cap a qualsevol altra illa de l'arxipèlag pel mateix preu.

Durant la presentació de la ruta, l'aerolínia presentava la connexió amb Reus com una mostra més de l'expansió que volen reimpulsar. Es tracta d'una aerolínia nascuda de l'antiga filial d'Ibèria a les Illes Canàries. Des que va quedar en mans d'inversors locals s'han encarregat de la connectivitat dins de l'arxipèlag.

A més, però, també han obert connexions amb l'oest i el nord d'Àfrica i amb diferents punts de la península Ibèrica. Una expansió que ja havia començat amb línies regulars amb Madeira al nord i Cap Verd al sud. Finalment, aquest estiu reforcen les rutes cap a l'Europa continental, amb França, Itàlia i diferents ciutats espanyoles.

L'aeroport de Reus s'adequa al perfil d'aeròdroms amb els quals treballen. Fora de les grans capitals, però en regions amb potencial turístic. Alhora busquen, també, zones des d'on atraure visitants a les Illes Canàries que no hi vagin només atrets pel seu litoral.

Des de Reus, institucions com el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona o la Cambra de Comerç de Reus han manifestat el seu interès en aquesta ruta. En definitiva es vol reforçar l'aeroport de la regió en un any en el qual la Generalitat ha reduït a més de la meitat la seva aportació econòmica.

Una cua de passatgers esperen per embarcar en un vol cap a Gran Canària des de l'aeroport de Reus
Aquest mes s'ha estrenat una connexió de dos vols setmanals entre Reus i les Illes Canàries | Jordi Olària Gras

Objectius compartits en la connexió entre la Costa Daurada i les Canàries

L'objectiu inicial és que la connexió sigui permanent i no només durant la temporada d'estiu. Un dels motius és que la temporada turística forta a les Canàries són els mesos d'hivern. El clima, força estable al llarg de tot l'any, permet trobar temperatures càlides quan aquí refresca.

A més, però, els darrers anys s'està apostant per ampliar el ventall del model turístic canari. Sense perdre el de sol i platja, actius com el paisatge, la història o la gastronomia estan en alça. Una sèrie d'ofertes que casen força bé amb el que també es promociona des d'aquí cap enfora.

La Costa Daurada persegueix el mateix objectiu. Amb unes restriccions per la pandèmia canviants, s'ha volgut apostar més que mai pel turisme de proximitat i estatal. Mantenint, alhora, un canvi de model que segueixi potenciant els reclams que no es limiten als actius tradicionals.

Imatge aèria de Puerto de Mogán, al sudoest de Gran Canària
El municipi de Mogán concentra la seva activitat turística al port, a la costa sud-oest de l'illa | Jordi Olària Gras

Les Canàries vol atraure perfils turístics més enllà del sol i platja

A les Canàries també es treballa en aquesta línia. Selene Álvarez, guia turística de les Illes Canàries, destaca que l'arxipèlag en general, i de manera especial Gran Canària, «a part del turisme tradicional de sol i platja, ofereix molt més». «Turisme de muntanya, pobles per visitar, volcans, paisatges, molt de patrimoni natural i arqueològic...», repassa.

Es tracta d'una sèrie d'àmbits que fa anys que s'estan potenciant. Com ho és també el món del formatge i del vi. Com també passa en algunes de les Denominacions d'Origen de casa nostra, a les Canàries es posa l'accent en l'entorn on es produeix aquest vi.

La pedra volcànica i el clima són dos dels trets que, des de les illes, s'apunten com a determinants a l'hora de valorar el seu vi. I encara un altre d'històric: «La fil·loxera no va atacar Canàries al segle XIX i aquí tenim ceps del segle XVI», subratlla Selene Álvarez.

Les diferències climàtiques dins d'una mateixa illa són un altre dels trets característics que es volen posar en relleu. El relleu geològic provoca fenòmens com el mar de núvols, o diferències de temperatura de vint graus entre la costa i les muntanyes. Pel que fa al paisatge, en destaquen diferents zones protegides.

Un exemple són les dunes de Maspalomas, al sud de Gran Canària, una Reserva Natural Especial. Al nord, el paisatge natural del Risco Caído i les Montañas Sagradas, i més cap al centre, les cases cova de Guadayeque. S'aposta, també, per les ciutats i pobles en si, com els nuclis antics de Las Palmas de Vegueta i Triana o la platja de Las Canteras. Tot plegat sense deixar de banda atractius com Puerto de Mogán, més vinculats al sol i la platja.