Malgrat tot, aquest 2020 hi haurà Corpus en algunes poblacions del Camp de Tarragona. L'esdeveniment es viurà, això sí, d’una manera molt més íntima i sense la sortida de les professons ni les aglomeracions habituals als carrers, a causa de les restriccions i les mesures de seguretat derivades de la pandèmia de la Covid-19. Així, entre avui dijous 11 de juny i el diumenge dia 14, les viles i ciutats tarragonines han hagut de repensar i adaptar les seves activitats habituals de la diada per tal de no renunciar a una de les cites més importants de l'any del calendari tradicional i la primera gran festa de l’estiu.
Valls posposa la festa dels 700 anys al 2021
Un dels casos més significatius es troba a Valls. La capital de l’Alt Camp havia de fer festa grossa, al llarg del mes de juny, per commemorar el 700 aniversari de la instauració de la festa a la ciutat. No obstant això, les circumstàncies actuals han obligat a la parròquia de Sant Joan i al consistori a posposar la programació un any sencer.
De tota manera es farà una versió reduïda de la festa i aquest diumenge la parròquia de Sant Joan acollirà l’Ofici Solemne i tot seguit es farà una professó per l’interior de l’església, tot rememorant la que els vallencs van fer pels carrers de la vila ara fa 700 anys, per primera vegada. Una vegada acabat l’ofici i la professó, s’exposarà el Santíssim per a l’adoració dels fidels. La celebració també serà emesa per streaming a través del Facebook de la parròquia de Sant Joan
Per altra banda, l’única activitat que s’ha mantingut de manera presencial és una de les exposicions, basada en fotografies de la festivitat del Corpus del 2019, i que s’obrirà a la sala de l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV), entitat organitzadora de l’acte.
Reus vol mantenir «l’essència»
A la capital del Baix Camp, l'Ajuntament ha estat treballant de forma paral·lela amb l'Arxiprestat de Reus per tal de reconvertir la celebració del Corpus 2020 i aconseguir una proposta que mantingui l'essència d'aquelles activitats més solemnes i que formen part de la celebració. Així, malgrat l'excepcionalitat, les xarxes socials es faran ressò de l’esdeveniment i s’ha fet una crida especial al guarniment de la festa i, per aquest motiu, es convida a tothom a guarnir amb banderes, domassos i altres elements els balcons de la ciutat per donar més relleu al dia.
Tampoc faltaran el ritual Toc de Festa des del campanar de la Prioral de Sant Pere, la celebració de l’Ofici Solemne i la posterior professó per l’interior del temple. En aquest cas, el prior amb el Santíssim, recorrerà la nau central amb l’acompanyament musical d’una formació tradicional i l’orgue, que interpretarà una suite amb les melodies del toc de professó, els nanos, la Mulassa, els gegants i l’Àliga; una nova composició d’Albert Galcerà.
L’Arquebisbe presidirà l’Ofici a la Catedral de Tarragona
Tarragona també viurà un Corpus inusual sense catifes ni amb els gegants al carrer. Només es durà a terme l’Ofici Solemne que estarà presidit per l’Arquebisbe Mons. Joan Planellas i que serà retransmès en directe a través de la pàgina web de l’Arquebisbat, la pàgina de Facebook i el canal de Youtube. Val a dir que aquesta serà l’última de les celebracions dominicals que s’oferirà en streaming i, en acabar, es farà la benedicció de la ciutat a les portes de la nau.
Només una missa al Vendrell i Montblanc
La pandèmia del coronavirus i les restriccions també han obligat a suspendre les professons del Vendrell i Montblanc. En el cas de la capital de la Conca de Barberà, aquest diumenge l’església de Santa Maria acollirà la missa a les 11.00 h, amb un aforament del 75% de l’aforament a l’interior del temple, i es preveu l’assistència de la corporació municipal i dels nens i nenes que haurien assistit a la professó en l’any de la seva Primera Comunió.