Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Costa Daurada a FITUR: aixopluc comú amb estratègies singulars

Els municipis del litoral tarragoní es promocionen junts a Madrid, sota el paraigua de Turisme de Catalunya i el conveni Corner

Alguns dels alcaldes i regidors de la Costa Daurada que van ser a Fitur 2019, a Madrid, la setmana passada. | Cedida

 

Fitur, la Fira Internacional de Turisme que anualment se celebra a Madrid, reunia la setmana passada, un any més, els representants dels principals municipis de la Costa Daurada. Com és habitual, el litoral tarragoní es ven des d'un mateix aixopluc: l'espai propi amb què compta dins de l'espai de Turisme de Catalunya a IFEMA, el pavelló firal madrileny on té lloc la cita, que és tot un reclam per als professionals del sector, però també per al públic general.

Els Ajuntaments de la Costa Daurada, de la mà d'algunes de les empreses i federacions empresarials del sector del turisme, s'agrupen per la via del Conveni Corner, que es va signar fa uns dies en la línia dels darrers anys i que estableix la promoció conjunta de la regió a fires turístiques que se celebren a l'Estat i a l'estranger, sota el paraigua del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Ara bé, més enllà de compartir espai i de mostrar-se sota un mateix aixopluc, el cert és que cada municipi va poder oferir les seves singularitats turístiques de forma autònoma; ja fos en solitari o fent pinça amb diverses localitats, com ara l'agrupació del Penedès Marítim o l'Aliança Turística que integren Reus, Cambrils, Salou i Vila-seca.

Tarragona ven patrimoni, gastronomia i clima

La presència de la ciutat de Tarragona és un dels pals de paller de la Costa Daurada a Fitur. La consellera de Turisme del consistori tarragoní, Inmaculada Rodríguez, destaca a TarragonaDigital.com «la creixent importància d’aquesta fira al context internacional». «Els atractius d’Espanya com a potència turística estan plenament identificats amb els de la nostra ciutat: bon clima, llum, mar, enogastronomia i patrimoni», explicava Rodríguez, identificant els valors de la ciutat amb els de l'Estat.

  

  

Sobre l'estratègia i els objectius assolits per part de la ciutat de Tarragona a Fitur, Rodríguez explica que «hem teixit importants aliances i projectes, i hem mantingut una agenda de reunions tècniques que ens fan mirar el futur del turisme a Tarragona amb il.lusió i optimisme», però no concreta com es traduiran aquestes futures apostes. «Ens trobem en un context molt competitiu en el que cal redoblar esforços», ha explicat la consellera de Turisme, que ha subratllat que la ciutat ha augmentat el pressupost en aquest sentit de cara al 2019.

L'Aliança Turística, l'altre gran pes de la Costa Daurada

Si una de les grans potes del desplegament turístic de la Costa Daurada a Fitur va ser Tarragona, l'altra és l'Aliança Turística de Reus, Salou, Vila-seca i Cambrils, que es van presentar en xarxa i exhibint els trets més atractius de cada localitat. Des de la capital del Baix Camp, la regidora de Promoció de la Ciutat, Montserrat Caelles, explica que ser a Fitur és cabdal per a Reus «per donar a conèixer l'oferta turística de la nostra ciutat, centrada en el patrimoni modernista, la cultura, el Gaudí Centre i la Ruta del Vermut».

«A l'espai professional, que comptava amb un espai de degustació de les vuit marques del Vermut de Reus, ens hem pogut reunir amb empreses hoteleres, agències de viatges, touroperadors, mitjans de comunicació i companyies de serveis turístics, entre d'altres, per consolidar les actuals col·laboracions i establir-ne de noves», ha detallat Caelles. Des de  l'Aliança Turística es van cercar també sinèrgies i la valoració és positiva segons aquesta marca, a la qual es remet l'Ajuntament de Vila-seca a l'hora de fer valoracions sobre la seva presència a Fitur.

Des de Salou, més enllà de les reunions establertes amb altres agents del sector, mostren la seva preocupació, passada la Fira madrilenya, per què passarà amb el turisme britànic després del Brexit, que està previst que es produeixi en les properes setmanes. «Fitur ens ha permès intercanviar punts de vista i adonar-nos, per exemple, que el mercat britànic continua sent molt important per nosaltres, i representa al voltant d'un 10%, però té un gran interrogant al devant, el Brèxit, que ni els mateixos britànics saben com acabarà», explica el seu edil de Turisme, Benet Presas.

Finalment, des de Cambrils es mostren doblement satisfets amb Fitur 2019. En primer terme, la regidora de Turisme Mercè Dalmau afirma que ser-hi «permet mantenir molts contactes, amb una agenda de reunions molt intensa, i anar construint els fonaments del que serà la pròxima temporada, que presenta molt bones percepcions».

  

Enguany, a més, hi ha hagut presència cambrilenca a l'espai gastronòmic de la fira: s'ha confiat en l’INS Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils per l’espai gastronòmic de l’estand de Catalunya a FITUR. «Ha estat una decisió molt encertada i l’alumnat i professorat de l’Escola ho han demostrat amb una gran feina, hem rebut nombroses felicitacions per les seves elaboracions en directe i les aproximadament 200 racions servides cada dia», ha explicat Mercè Dalmau.

El Penedès Marítim promociona paquets turístics pel Carnaval

Els Ajuntaments del Vendrell, Calafell i Cunit, del Baix Penedès, també han estat presents un any més a Fitur, per bé que aquest cop han posat èmfasi en el treball coordinat dins la marca ‘Penedès Marítim’. Així, i tal com ja van avançar els regidors de Turisme dels tres consistoris, a la fira de Madrid s’hi ha fet promoció del Carnaval al Penedès Marítim, amb un programa conjunt que aglutina els actes d’aquesta festa de les tres poblacions i també de Cubelles, al Garraf.

Relacionat amb això, els tres ajuntaments han presentat a la fira els nous paquets turístics de cap de setmana relacionats amb el Carnaval, que inclouen allotjaments i restaurants. Aquesta iniciativa s’ha treballat de forma conjunta amb el Gremi d’Hostaleria del Baix Penedès. A banda d’això, els tres municipis han fet promoció dels seus atractius habituals, com les platges o la gastronomia, amb l’objectiu d’atraure el turisme familiar i esportiu.

Del Baix Gaià al sud del Baix Camp, presència a FITUR 2019

A Fitur tampoc no hi van faltar altres municipis de la Costa Daurada. És el cas d'Altafulla, que va comptar amb la presència de Jaume Sànchez, el seu regidor de Turisme. «L'objectiu és promocionar la desestacionalització del nostre municipi i afavorir el seu posicionament com a destí d'escapada amb encant», explicava l'edil a la seva tornada als micròfons d'Altafulla Ràdio. En la mateixa línia s'expressava l'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, que manifestava «la importància de ser a Fitur, una fira referent a escala mundial».

Des de Torredembarra, en la línia del present mandat, no hi va haver presència política però sí de promoció, a través del conveni Corner. «Creiem més útl aassistir a altres fires com Navartur o d'altres que es fan al sud de França», explica el regidor de turisme, Jordi Solé. L'Ajuntament de Creixell, el poble veí, va aconseguir amb la seva estada a Fitur tancar reportatges promocionals en dues revistes especialitzades en viatges. Altres consistoris, com ara Mont-roig del Camp i Miami Platja i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, van ser presents a la fira. Des del consistori hospitalenc, l'estratègia va ser la difusió de la promoció del municipi a través de les noves tecnologies.

D'aquesta forma, la Costa Daurada va tornar a tenir, un any més, una destacada presència a Fitur on, malgrat presentar-se com una unitat territorial a escala turística, els municipis van poder desplegar les seves estratègies singulars a l'hora de vendre's al sector i al públic general.

També et pot interessar

La Costa Daurada es tornarà a promocionar de forma conjunta aquest 2019

Arriba a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant una nova edició del «Menja i guanya!»