Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Creu Roja Tarragona alerta que hi ha més famílies que recauen en la pobresa de les que n'escapen

Per cada 10 persones que n'aconsegueixen sortir, 22 tornen a requerir ajuda | La precarietat laboral, clau

El repartiment d'aliments a Creu Roja Tarragona, en una imatge d'arxiu | Angel Ullate

Important alerta de Creu Roja Tarragona amb motiu de la presentació del darrer observatori anual sobre pobresa intermitent i fragilitat social a la demarcació. La coordinadora local de l'organització, Anna Sabaté, ha detallat que prop d'un 10% de les persones ateses han aconseguit recuperar-se i sortir de la situació de pobresa, mentre que un 61% dels casos s'han cronificat i agreujat en els darrers dos anys, uns exemples que Sabaté ha valorat com a històries «de molt difícil recuperació».

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Una de les dades més alarmants, però, queda amagada entre aquests dos pols.  «És el que anomenem 'pobresa intermitent': aquelles famílies que ens necessiten a èpoques i se'n surten en altres períodes, però lluny de qualsevol indici d'estabilitat», descriu Sabaté. En aquest sentit, hi ha més famílies tarragonines que recauen en la pobresa i la necessitat d'ajuda de les que aconsegueixen sortir'-se'n d'aquesta espiral:  per cada 10 persones que escapen de la pobresa, 22 hi recauen. «Malauradament, les històries d'èxit no són un cas majoritari», recorda la responsable de l'informe, Pilar Millán.

Precarietat laboral i pobresa cronificada: Creu Roja insisteix en la Tarragona vulnerable

Les responsables també han aclarit que un terç de les persones que han recaigut en la pobresa tenen un salari cada mes, i per tant no tots són casos de desocupació. «Això ens indica que la precarietat laboral és una realitat vigent, i que l'ocupació, tot i necessària, és un factor insuficient per poder sortir del llindar de pobresa», es posa seriosa Sabaté. «També constatem que els ajuts són una eina útil per pal·liar, però en cap cas resolen el problema».

Voluntaris de la Creu Roja | Angel Ullate

La franja d'edat amb major tendència a cronificar la pobresa i a dependre dels ajuts bàsics  són els majors de 50, uns perfils que es troben en la darrera etapa de la seva vida laboral amb dificultats manifestes per reinserir-se al mercat. «Des de Creu Roja creiem que és bàsic que el teixit empresarial del territori reaccioni amb sensibilitat i empatia, amb voluntat de col·laboració», demanen, en nom de la cara més vulnerable i més fràgil  de la societat del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Tres de cada quatre atencions bàsiques de Creu Roja Tarragona, a famílies amb nens petits

Millán recorda que «la nostra prioritat és recuperar la dignitat de les persones», i Sabaté alerta que «si seguim fil per randa la tendència actual, en uns anys serem un país de gent gran empobrida i el problema s'anirà agreujant». L'observatori també confirma que el 75% de les atencions bàsiques correspon amb famílies amb nens al seu càrrec, i que  l'ajuda d'emergència social seguirà sent el 'leitmotiv' de Creu Roja durant el 2020.

La delegació tarragonina de l'organització compta actualment amb prop de 2.200 voluntaris i un pressupost de 10 milions d'euros, i  l'any vinent també reimpulsarà, segons ha anunciat, «diversos projectes de reinserció laboral  per a persones que ho necessiten amb urgència» després d'uns anys aturats per manca de finançament extern. «Tenim molt clar que no tornarem a les xifres de baixa necessitat prèvies a la crisi,  i en base a la nostra realitat seguirem al costat dels més fràgils»,  ha tancat Anna Sabaté entre els aplaudiments de diversos socis i voluntaris de l'entitat.

També et pot interessar