Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Voluntàries de Creu Roja atenen diverses persones a Tarragona

Anna Sabaté (Creu Roja TGN): «Hem atès d'urgència persones que mai vam pensar que hauríem d'atendre»

Més de 20.000 persones requereixen ajuda urgent a Tarragona des del març | La Covid-19 evidencia vulnerabilitats paral·leles com la solitud

Voluntàries de Creu Roja atenen diverses persones a Tarragona abans de la Covid-19
Voluntàries de Creu Roja atenen diverses persones a Tarragona | Àngel Ullate

Anna Sabaté és la coordinadora de la Creu Roja a Tarragona i està convençuda que «no anem a millor». L'entitat social, que mai falla, es va erigir com un gegant encara amb més força arran de l'esclat de la pandèmia  de la Covid-19 a l'equador del mes de març, quan van rebentar les costures d'un sistema que ha quedat despullat  sense avisar. «El sistema que tot ho aguantava va saltar pels aires de la nit al dia i el nostre lloc no podia ser altre que el d'atendre totes aquelles persones que, si les ignoràvem, ningú altre les atendria».

Sabaté atén la trucada de TarragonaDigital poc després de presentar el darrer Observatori sobre la Vulnerabilitat que Creu Roja de Catalunya ha fet públic per tal de visibilitzar la profunditat de les ferides a escala nacional. L'informe té un to greu que en absolut recorda als seus precedents. «Tots els indicadors sanitaris ens indiquen que les coses no van gens bé, i els indicadors socials ens asseguren que ens dirigim a un escenari més que alarmant», valora Sabaté.

La Creu Roja confirma més de 20.000 atencions urgents a Tarragona des del març

L'observatori  de la Creu Roja posa de manifest que, a causa de les fortes implicacions de l'emergència, el nombre d'atencions i de persones que recorren al servei d'urgència de l'entitat s'han disparat fins a límits desbordants no només a Tarragona, sinó a tot Catalunya. «És una crisi totalment diferent de la que recordem del 2008», valora l'Anna. «Per sobtada, per incerta», continua.

Voluntàries de Creu Roja atenen diverses persones a Tarragona
La funció social de la Creu Roja ha quedat evidenciada amb l'esclat de la pandèmia | Àngel Ullate

Les dades espanten. Arreu de Catalunya, els diversos serveis de la Creu Roja han atès més d'un milió de persones —s'entén atenció en un espectre molt genèric—, un 25% de les quals són usuaris que han requerit una atenció d'urgència i continuada per cobrir les seves necessitats  més bàsiques. «Estem parlant que, en mesos com l'abril o el maig, el nombre de persones que hem atès s'ha incrementat  entre un 250 i un 280%», assevera Sabaté. I passar de 2.000 a superar les 10.000 persones al mes, en els casos més assenyalats.

En aquest escenari, es tripliquen les atencions d'ajuda humanitària i urgent a persones que veuen en risc les seves necessitats més bàsiques. «S'ha creat un nou perfil de persones vulnerables  a conseqüència de la pandèmia», avisa. A Tarragona, la Creu Roja ha atès i ajudat a vora les 90.000 persones, 21.000 de les quals com a intervencions urgents, des de l'esclat de la Covid-19.

La precarietat, la solitud o la violència masclista, altres formes de ser vulnerable

Sabaté, en aquest sentit, matisa que «la pandèmia i el confinament han evidenciat com mai les diferents formes de vulnerabilitat  de la nostra societat». Declina relacionar vulnerabilitat amb pobresa, i constata que, més enllà dels recursos econòmics, hi ha més mesuradors. «La precarietat  laboral, la salut dependent, la violència masclista o la solitud  també són grans formes de vulnerabilitat sovint oblidades», recorda. I que la Creu Roja també atén.

«Un escenari de destrucció de llocs de feina, de confinament extrem i de riscos per a la salut són l'escenari perfecte perquè es produeixin aquests desequilibris», afirma, que han portat prop de l'esvoranc a milers de famílies, també a Tarragona. Avança que «moltes de les persones que hem atès d'urgència mai van pensar que la Creu Roja els hauria d'atendre d'urgència». «Nosaltres tampoc vam pensar-ho mai», se sincera.

Dos carros de la Creu Roja de Tarragona, en una imatge d'arxiu
Les atencions de la Creu Roja s'han incrementat de forma exponencial aquest 2020 | Àngel Ullate

Aquest nou perfil d'usuaris, persones adultes i actives d'entre 30 i 44 anys, hauria perdut per norma general o la feina o els ingressos durant els darrers mesos de forma sobtada. L'informe, de fet, constata que prop del 50% dels nous usuaris que han trucat a la porta de la Creu Roja «tenien ingressos estables  abans de la Covid-19» cada mes. Una seguretat que també els ha saltat pels aires.

Més de 300 voluntaris joves reforcen la Creu Roja de Tarragona en plena emergència

«Sí, la dada és correcta i ens aboca a un escenari d'incertesa  que anirà per llarg», confirma l'Anna. Les dades surten de les enquestes que des de l'entitat han realitzat a molts dels usuaris de les delegacions provincials de la Creu Roja, motiu pel qual es consideren dades «vàlides i representatives»  per a qualsevol demarcació catalana.

En el cas particular de Tarragona, però, Sabaté destaca una particularitat destacable. Des del mes de maig, s'han incorporat 312 nous voluntaris, generalment perfils joves, per donar un cop de mà en la mesura del possible. «Els necessitàvem sobretot per protegir els nostres voluntaris més grans i per garantir un bon seguiment telefònic  a totes aquelles persones grans que viuen soles», explica. Més del 90% d'aquests nous voluntaris encara segueixen ajudant de manera activa.

Les conclusions  són clares: la Creu Roja s'ha bolcat com mai per garantir les necessitats bàsiques a desenes de milers de persones en un escenari obert i inacabat set mesos després del terratrèmol. «Els nous reptes passen ara per ampliar aquestes atencions i mantenir la proximitat  que necessiten de nosaltres», apunta Sabaté. Les atencions d'urgència, les immediates, ni podien ni poden esperar. Ni podran. Però les cicatrius  que estan arrelant, insisteixen, no seran superficials. Tot apunta al contrari.