Imatge dels participants en la tercera taula rodona del VIII Encuentro Corredor Ferroviario del Mediterráneo

Cruset reivindica el Corredor Mediterrani: «És una oportunitat pel Port de Tarragona»

El president de la infraestructura tarragonina ha participat aquest dijous en una jornada organitzada pel diari econòmic 'Expansión'

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha reivindicat el Corredor Mediterrani com a «oportunitat per fer créixer l’hinterland del Port de Tarragona». Ho ha dit aquest dijous en la VIII Trobada del Corredor Ferroviari del Mediterrani, organitzada pel diari econòmic 'Expansión', en la qual s’han tractat diversos temes relacionats amb aquesta infraestructura estratègica.

En aquest sentit, Cruset ha participat en la tercera taula rodona de la jornada, 'Necessitat real del Corredor Ferroviari del Mediterrani', juntament amb Jordi Ferrando, director de la Zona Est de FCC; Marta Subirà, presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat, i Damià Calvet, president del Port de Barcelona.

Connexions amb Itàlia, Alemanya i els Països Baixos

En la seva intervenció, el president de la infraestructura tarragonina ha recordat l'aposta per la connexió amb la península Ibèrica a través de carretera i del ferrocarril i amb l’obertura del Corredor Mediterrani, amb el nord d’Europa. En aquest sentit, Cruset ha assenyalat que la connexió ferroviària «servirà per donar servei a la indústria química europea amb connexions amb Itàlia, Alemanya i els Països Baixos».

El president del Port ha explicat que «estem desplegant el port del futur per ser competitius en un entorn molt canviant que ja no és un món líquid, sinó gasós, a la velocitat que es produeixen els canvis». Cruset ha recordat que, respecte al Corredor, «al Port de Tarragona tenim els deures fets, ja que tota la feina interna de condicionament de les instal·lacions portuàries per operar amb el tercer fil estan finalitzades des de fa anys».

El Corredor, una peça cabdal de l’horitzó 2023

Josep Maria Cruset ha posat com a punt clau en el futur del Port de Tarragona l’estratègia 'Horitzó 2023'. Sobre la qüestió, el màxim responsable del Port creu que l’any 2023 serà un any d’inflexió per a les instal·lacions portuàries tarragonines, ja que hi conflueixen l’acabament de projectes propis molt importants per al creixement del Port.

En aquest àmbit, destaquen el desenvolupament de la ZAL, l'ampliació de la terminal de la Boella, el contradic dels Prats i la Port Tarragona Terminal Guadalajara - Marchamalo, que coincidiran amb l’assoliment de dues connexions vitals per a Tarragona: el corredor ferroviari del Mediterrani i el túnel de Lilla de l’A-27.

Una de les inversions relacionades amb el Corredor que ha destacat Cruset és la terminal de la Boella. En les seves paraules, serà «una inversió de 24 milions, 20 privats i 4 de l’APT, per ampliar i modernitzar la terminal amb grues pòrtic, nous edificis, etc. per estar operant a finals de 2023». Aquesta infraestructura permetrà operar 8 trens d’entrada i 8 de sortida cada dia.

El tercer fil, una solució provisional: les mercaderies, per l'interior

Cruset ha recordat que el Port de Tarragona aposta per desviar els trens de mercaderies del centre de la ciutat cap a una variant interior, posant en relleu que el tercer fil de la via de la costa sigui provisional. En aquest sentit, ha manifestat que El tercer fil es va plantejar com una solució tècnica provisional per la urgència de connectar amb França amb l’ample de via europeu.

És per això que ha demanat que «el projecte de transport ferroviari de mercaderies per l’interior no caigui de l’agenda d’acció dels responsables de desenvolupar-lo».