La zona on va explotar un reactor a la planta d'IQOXE a La Canonja, sis mesos després del sinistre

La CUP denuncia la inacció en la seguretat de la química de Tarragona: «cap canvi»

L’Ajuntament de Tarragona enllestirà el plec de condicions aquest setembre per licitar l’estudi de la Qualitat de l’Aire

La CUP ha denunciat que no s'han implementat les conclusions presentades en la comissió d'Estudi del Parlament sobre la Seguretat del Sector de la Petroquímica. Unes mesures que es van aprovar el passat desembre i que les anticapitalistes van considerar que eren «insuficients» i, per això, s'hi van abstenir.

Aquest matí, des de Bonavista, Laia Estrada, diputada de la CUP-NCG, ha lamentat que «esperàvem que en tractar-se d'unes conclusions tant de mínims almenys s'haguessin dut a terme, no hi ha hagut avanços en matèria de seguretat». 

D'altra banda, la portaveu del grup municipal i consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, ha avançat una acció de l'Ajuntament de Tarragona. Ha explicat que a finals de setembre s'enllestirà el ple de condicions per licitar l'estudi de la Qualitat de l'Aire.

No s'han implementat les conclusions

La CUP ha atacat les actuacions que no s'han fet. Assenyalen que no s'han revistat els plans d'actuació de la indústria química, així com tampoc han augmentat les inspeccions ordinàries per garantir el compliment de les normatives. Asseguren que tampoc s'ha començat a redactar la llei específica en la gestió de les emergències.

«Es va introduir l'obligació de bunqueritzar les sales de controls properes als reactors i fer obligatori la presència de caixes negres a sales i no s'ha introduït cap canvi perquè sigui una realitat», ha desgranat Estrada.

Un altre lament dels anticapitalistes és respecte als punts del mesurament de la qualitat de l'aire del complex petroquímic. En aquest sentit assenyalen que no s'han incrementat els punts, a més que des de la indústria no s'expliqui amb més transparència els riscos que comporta viure a prop de les plantes químiques.

«L'única cosa positiva que destaquem és l'augment de sirenes, dues més, i cinc més pendents de licitar-se i ubicar-se, però, en canvi, els sensors encara no han arribat», ha afegit la diputada.

Estrada ha recordat que IQOXE acumula «moltíssimes» denuncies a Inspecció de Treball i fins i tot «sancions». «Arribem a la conclusió que al final li surt a compte pagar-les que no pas complir amb la normativa», ha dit.

Per tot això, Laia Estrada ha indicat que la «manca de seguretat» al complex petroquímic de Tarragona ha de ser una «prioritat de país».

Licitació de l'estudi de la Qualitat de l'Aire

La consellera Eva Miguel, en l'acte a Bonavista, ha volgut recordar que l'Ajuntament de Tarragona té una partida pressupostaria per dur a terme un estudi sobre la qualitat de l'aire. Això es va incloure, com a recomanació, en la comissió sobre la Seguretat del Sector de la Petroquímica del Parlament. A més, va ser un dels punts d'acord per a la investidura de Ricomà.

«Estem a més de la meitat del mandat i encara no hem començat a fer aquest estudi, aquesta dilació en el temps no ens agrada, però d'ençà que hem agafat la regidoria de Medi Ambient estem intentant entendre perquè s'ha donat aquesta dilació», ha assenyalat Miguel.

La regidora ha explicat que la redacció del plec de condicions per licitar l'estudi de la Qualitat de l'Aire estarà acabat a finals d'aquest setembre. Així, apunta, l'adjudicació es farà l'estiu vinent.

«Es farà un contracte per a quatre anys, és a dir, tindrem un històric que comptarà amb unes mediacions prologades en el temps, que ens donaran una panoràmica de pics i mitjanes; un estudi complet que ens donarà una mica de llum a la foscor al voltant de les emissions que patim i estem respirant», ha detallat.

El fet que no s'hagin redactat les conclusions del ple monogràfic de la petroquímica després de mig any, ha estat motiu de lament d'Eva Miguel. «Des que hem entrat al govern estem insistint en la necessitat que les conclusions surtin al més aviat possible, les quals s'hauran de votar, ser de consens, i hauran de traçar un full de ruta que marqui un abans i un després en la relació i fiscalització que ha de tenir l'Ajuntament vers la petroquímica», ha apuntat.