L'any 2018 ha comportat més de 2.000 divorcis a les comarques del Camp de Tarragonai les Terres de l'Ebre, una xifra lleugerament superior a la de l'any anterior. El Consell General del Poder Judicial ha fet públiques les dades sobre separacions i divorcis aquest dilluns, 4 de març, i, en el cas de la demarcació de Tarragona, la del 2018 és la dada més elevada des del 2012.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Les xifres totals són clares: el 2018 ha deixat al territori 2.078 divorcis, 84 separacions i 7 nul·litats matrimonials. Del total dels divorcis signats, el 60% han estat consensuats, mentre que en els casos restants ha estat el jutge qui ha hagut de decidir les condicions de la separació formal, en aspectes com la cura i educació dels fills en comú o si s'escau l'abonament d'una compensació econòmica. La xifra anual dels anys anteriors fregava el llindar dels 2.000 divorcis en els darrers cursos, però no el travessava des del 2012, amb 2.198 casos.
El 60% dels divorcis signats durant el 2018 a la demarcació són consensuats entre la parella
No és el mateix, a efectes jurídics, un divorci d'una separació. Tal com explica la Conselleria de Justícia, un divorci implica la dissolució del matrimoni entre dos cònjuges, i el fet que aquests poden tornar-se a casar amb altres parelles, si ho consideren oportú. En el cas de la separació, el matrimoni no es dissol: la parella pot viure separada si vol, però no pot casar-se de nou amb una altra persona. En el cas de la nul·litat matrimonial, vol dir que el casament no es va celebrar en condicions de validesa, i s'actua com si mai hagués existit.
Històricament, el percentatge de nul·litats és anecdòtic. L'immensa majoria de les operacions per posar fi a la vida en parella són divorcis, mentre que les separacions eren una eina habitual fins al 2005, any en què la tendència va invertir-se en benefici dels divorcis. L'any 2017, a la província de Tarragona, les xifres van ser de 1.888 divorcis, 49 separacions i 4 nul·litats matrimonials.