Home rebent una vacuna a Tarragona.

El Camp de TGN enceta el juny amb un 17,5% de població immunitzada i l'Ebre eleva la cobertura al 22% de veïns

El percentatge de 'semivacunats' amb primeres dosis s'estén al 40% de la ciutadania | La Terra Alta i el Priorat, comarques capdavanteres

Les dades diàries que van mostrant la incidència cada cop més baixa de la pandèmia, i que mica en mica empenyen a cristal·litzar les esperances  generals no podrien explicar-se sense un factor cabdal: l'acceleració i el ritme a l'alça de vacunacions, que s'estenen com una taca d'oli arreu del país des de les primeres setmanes de l'any 2021. El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre no en són una excepció.

De fet, les comarques del Camp de Tarragona enceten aquest dimarts el mes de juny amb un 17,5% de la seva població totalment immunitzada  contra la Covid-19, mentre que el percentatge de ciutadans que han rebut la primera dosi  del vaccí s'eleva al 36% dels tarragonins. A les Terres de l'Ebre, la cobertura és encara superior: un 22% de la població ja està íntegrament vacunada  i el percentatge de persones amb la primera dosi de la vacuna al cos supera el 41%. La previsió  és mantenir el ritme durant els pròxims mesos.

L'estirada de la vacunació desploma els ingressos o defuncions per Covid-19 als hospitals de Tarragona

Segons les dades oficials facilitades pel Departament de Salut, no es registren grans diferències per comarques, amb una línia general molt similar degut a la política  coral de repartiment de vacunes  que s'orquestra de forma calculadíssima des de les altes esferes de la Conselleria. Les comarques de l'Ebre, generalment menys poblades, mantenen uns números de vacunació lleugerament superiors als del Camp de Tarragona, si bé les diferències són insuficients com per arribar a parlar de ritmes desiguals.

Imatge dels compartiments dins del Palau d'Esports Catalunya on es duu a terme la vacunació massiva
L'interior del Palau d'Esports Catalunya, amb els compartiments on es duu a terme la vacunació massiva | Àngel Ullate

La  Terra Alta i el Priorat encapçalen l'èxit vacunador a les comarques del Sud del país, amb un 29% i un 25% de ciutadans completament immunitzats  contra el virus, respectivament, i un 49% i 45% dels veïns a mig camí amb la primera punxada ja al cos. L'altra cara de la moneda, com a comarques més endarrerides, se n'aniria cap al  Baix Penedès i el Tarragonès, amb un 17% de població totalment vacunada i un 35% de veïns 'semiprotegits' amb la primera dosi  del vaccí ja inoculada.

La Terra Alta i el Priorat, les comarques tarragonines amb més població immunitzada contra la Covid-19

Amb les segones dosis per als vacunats  en camí ja agendades i l'entrada a la roda de ciutadans cada vegada més joves, la taxa d'immunitzats se seguirà estenent de forma ràpida fins acabar assolint xifres de relativa comoditat, si bé els terminis del procés dependran en bona part de la quantitat de dosis de vacuna que arribin a les mans de Salut  durant els pròxims mesos. La intenció del govern espanyol era aconseguir aquest mateix estiu un matalàs del 70% de la població vacunada  arreu, fet que permetria gaudir de l'anomenada immunitat de ramat  que podria suposar el punt d'inflexió definitiu per doblegar la pandèmia.

Quant a col·lectius específics, al Camp de Tarragona  i a les Terres de l'Ebre és elevadíssim el percentatge de persones immunitzades entre els usuaris de residències (93% i 97%, respectivament), les considerades com a grans dependents  (87%) o els majors de 80 anys (90% i 91%, respectivament). El percentatge de vacunats  amb dosi completa també supera el 80% entre el personal sanitari i el de residències a totes dues regions sanitàries.

Imatge d'un ciutadà rebent una dosi de la vacuna al punt de vacunació massiva del Palau d'Esports Catalunya de Tarragona
Imatge d'un ciutadà rebent una dosi de la vacuna al punt de vacunació massiva del Palau d'Esports Catalunya de Tarragona | Àngel Ullate

Entre les persones de la franja entre 70-79 anys, aquells qui ja han estat vacunats amb dosi completa al Camp de Tarragona i a l'Ebre ja són el 82 i 85%, respectivament, i entre els de 60-69, si bé els immunitzats a dia d'avui encara es mouen al voltant del 6%, el percentatge es dispararà quan rebin les segones dosis el prop de 80% de tarragonins i ebrencs que ja han rebut la primera dosi  de la vacuna. És, per tant, una dada que cal interpretar com a mig escriure, o a mig recorregut.

Una àmplia majoria dels tarragonins d'entre 50 i 69 anys ja han rebut la primera de les dosis de la vacuna

Passa el mateix amb el cas del personal essencial (menys del 30% completament vacunat, però vora el 75% de 'semivacunats'), i amb les persones d'entre 50 i 59 anys, la darrera franja d'edat a qui de moment ha arribat el torn de vacunació, amb un 6% i 9% de població ja immunitzada —altre cop l'Ebre lleugerament per sobre— però més d'un 60% de la població amb la primera dosi ja posada. Són franges, doncs, pendents d'una forta estirada  quan aquestes primeres dosis es converteixin en segones i definitives.

Si tot va segons els terminis  previstos i sense entrebancs, aquest mes de juny també podran sumar-se a la llista de vacunats aquells qui es trobin a la franja d'entre els 40 i 49 anys, i d'aquesta manera el percentatge de persones protegides podrà donar una fortíssima mossegada  després de quinze llargs mesos de pandèmia. Cal tornar a recordar que cada número és una vida, és una persona, i és una familia patint (o que deixa de patir) al darrere. Que les xifres de defuncions  i ingressats es desplomin no és un miracle, és la conseqüència més directa de la ciència  i l'efecte de les vacunes. I és amb aquesta radiografia amb què comença un mes de juny clau per a la reconstrucció  sanitària, econòmica i emocional  d'unes comarques de Tarragona encara molt tocades per les ferides obertes del coronavirus.