Un dia de confinament, rere un altre, rere un altre i rere un altre més. És la tònica a milers de llars: esperar, aguantar i seguir. No és tan fàcil, però, a altres centenars d'habitatges. L'Institut Català de les Dones (ICD) ha constatat que les atencions i consultes a víctimes de la violència masclista s'ha disparat des del 15 de març, inici de la reclusió obligatòria, i les primeres dades no només reforcen, sinó que accentuen tot temor inicial.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
«Estàvem molt alerta perquè intuíem que l'obligada convivència era un brou de cultiu massa clar per a l'angoixa de moltes víctimes», exposa amb preocupació l'Ekaterina Kàtcheff, coordinadora de l'ICD a Tarragona. «Si ja és difícil la convivència en condicions normals, una emergència així implica un risc d'increment molt alt», assenyala. L'ICD va habilitar nous canals i recursos, amb vista a les previsions.
Prop de 1.350 consultes i atencions per violència masclista a Tarragona
Kàtcheff explica que els catorze serveis d'informació i atenció (SIAD) especialitzades del territori han registrat fins a 1.245 consultes entre el 15 de març i el 15 d'abril. «Suport psicològic, orientació, assessorament jurídic...», detalla la coordinadora de l'ICD. Vora un 10% de les víctimes són noves usuàries del servei, i el pic es va registrar el 31 de març. «Hem detectat molts nervis, molta angoixa i molts dubtes», lamenta l'Ekaterina.
Al més de mil de consultes específiques cal sumar més de 100 trucades a la línia gratuïta (900 900 120) de l'ICD des de les comarques de Tarragona, un altre fet inèdit. «Estem parlant d'un increment del 65% respecte a un període normal de no confinament», exposa, amb to greu. Suposen prop del 10% de les 1.307 trucades registrades arreu de tot el país.
«Estem trobant molts casos de violència física i psicològica», alerta l'Institut Català de les Dones
Des de l'Institut Català de les Dones confirmen que també estan arribant consultes a la nova línia de Whatsapp habilitada per primera vegada en aquest confinament. «Estem trobant molts casos de violència física i psicològica, i el perfil de víctima es manté en dones d'entre 30 i 40 anys», detalla l'Ekaterina. La tendència va a l'alça en totes les violències a excepció de la violència sexual, sempre segons les dades de l'ICD. Les violències invisibles i sense denunciar són, com és evident, impossible d'incloure.
«Amb aquesta informació, nosaltres estudiarem totes les conclusions, farem propostes, prendrem mesures i proposarem un pla de protecció per a futurs confinaments», avança Kàtcheff a TarragonaDigital. Les dificultats i el descens de denúncies físiques a comissaria durant el darrer mes són un patiment afegit a la fredor dels números.
Les denúncies físiques a comissaria han baixat des de l'inici del confinament
Altres entitats del tercer sector com la Creu Roja també han accentuat les línies i l'atenció a víctimes de la violència masclista en les darreres setmanes. Per fer possible aquest dispositiu d'atenció vint-i-quatre hores, la coordinadora de l'Institut Català de les Dones fa especial agraïment «a les persones que estan realitzant un teletreball excepcional i sense horaris» a l'altra banda del telèfon.
En un mes, prop de 1.350 consultes de víctimes de violència masclista que necessiten atenció a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. I això són només els casos visibles, insistim. El món ha demostrat poder aturar de cop la seva velocitat, però no la del masclisme.