Imatge de la trobada de l'AEHT, a la Cambra de Comerç de Reus, amb els candidats per Tarragona

L'hostaleria exigeix als candidats per Tarragona que «si ens tanqueu, ens doneu ajudes»

L'AEHT ha dut a terme l'acte a la Llotja de la Cambra de Comerç de Reus

L'associació d'empresaris de l'hostaleria  de la província de Tarragona  (AEHT) ha dut a terme, el matí d'aquest dijous, 11 de febrer, una  taula rodona  amb els representants dels principals partits polítics que es presenten a les eleccions d'aquest diumenge, 14 de febrer. L'escenari ha sigut la Llotja de la Cambra de Comerç de Reus i la trobada ha servit perquè els aspirants a diputats escoltessin, de primera mà, la inquietud d'un sector greument afectat per les restriccions  imposades com a mesura de seguretat sanitària contra el coronavirus. 

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Ha obert foc el president de l'AEHT, Francesc Pintado, qui ha deixat alguns titulars força destacats: «El sector no ha demanat mai res, però se sent abandonat  pels seus representants»; «estem arruïnats»; «la Generalitat ha brillat per la seva absència, a l'hora de tenir sensibilitat amb el sector»; «estem aplicant restriccions  de país ric, en un país sense recursos». Pintado també ha posat xifres al pes del sector a l'activitat econòmica: un 30% de famílies viu de l'hostaleria. 

Un dels associats que ha assistit a la reunió ha sigut molt contundent en la seva intervenció: «Cap govern del món ens pot dir que tanquem sense que ens donin solucions econòmiques. Ens trobem davant un problema de la societat, que l'ha d'assumir la societat. Vosaltres, com a representants de la societat, ens heu de donar solucions». I ha posat el dit a la nafra, assegurant que «a Madrid, no es donen ajudes, però deixen treballar». El representant d'ERC al debat, el nou fitxatge electoral, Carles Castillo, ha respost ràpidament, recordant que «a Madrid la mortalitat és un 50% superior a Catalunya».  

Coincidències amb matisos

A l'hora de concretar solucions, els representants polítics han coincidit, en la seva immensa majoria, en les fórmules. El número 2 de la llista de Ciutadans, l'advocat reusenc Pere Lluís Huguet, ha sigut qui, en el primer tram de la taula rodona, més ha precisat:  ajudes directes del 75% de la facturació; ajudes directes del 60% de la reducció del local que el propietari hagi acordat amb el llogater; un xec turístic de 500 per a les famílies catalanes, per fomentar el turisme de proximitat; i un pla estratègic '2030', per «preparar el futur i poder competir amb altres països».

Rubén Viñuales, el 2 dels socialistes, després d'haver abandonat Ciutadans, ha afegit la pinzellada de la  rebaixa d'impostos; Carles Castillo, d'ERC, ha reclamat més ajudes pels afectats, explicant que l'executiu espanyol és qui menys ajudes destina al sector, amb relació al PIB. En aquest punt, Castillo ha coincidit de ple amb el candidat de Junts, el vallenc Albert Batet.  I pel que fa a la cap de llista del PP, Inma Rodríguez, la conservadora tarragonina ha seguit força precisa i ha explicat que, a banda del fons de 50 mil milions d'euros d'ajudes directes anunciat per Pablo Casado, volen rebaixar l'IVA del sector al 4%, i allargar  els ERTO  fins que «es recuperi el sector». 

La representant del PDeCAT, Montse Caelles, ha sigut qui ha fet un discurs més ideològic en aquest tram del debat, reivindicant que «som diputats quilòmetre zero, que coneixem la realitat del territori. Algunes de les persones que han deixat el sector sense solucions, ara es tornen a presentar a les eleccions. Cal estar al territori sempre perquè hi ha alguns que només els hem vist per televisió i ara, en campanya, sí que venen». La clatellada ha anat directe cap al candidat de Junts, Albert Batet. 

La representant del Partit Nacionalista Català, Àurea Rodríguez, ha aprofitat l'ocasió per demostrar un cert control de la temàtica: «Els tancaments han de ser per qui no compleix les mesures, no a tothom per igual. A curt termini, entenem que s'han d'allargar els ICOS i no penalitzar a les empreses  que tenen  problemes de pagament. També facilitar els concursos de creditors». 

Tot plegat ha acabat amb un prec de Pintado als candidats: «Si us plau, no oblideu al sector de la restauració. Lluiteu per aquest sector. Nosaltres ens prenem la situació amb responsabilitat, però la resta està a les vostres mans».