Pla detall de les restes d'IQOXE poc després de l'explosió

IQOXE torna al Parlament enmig de la polèmica veïnal i la incertesa dels seus treballadors

Veïns de Ponent, en contra que Bonavista rebi diners de l'empresa responsable

14 de gener de 2020. Passaven trenta-vuit minuts de les sis de la tarda quan Tarragona va haver de fer front a un dels seus pitjors mal sons des de la creació dels polígons químics: una explosió química. L'empresa que posava l'ai al cor als veïns dels barris de Ponent —a l'altra banda de la carretera del polígon químic sud i de la resta de la ciutat de Tarragona— era IQOXE (Indústries Químiques de l'Òxid d'Etilè). El resultat del malson: tres difunts i la confiança entre Tarragona i la seva  indústria química  feta miques. Aquest dimarts, 27 d'octubre, el camí per esbrinar la veritat, almenys la política, té una cita important.

Representants de l'empresa, l'advocat i portaveu, Javier Fontcuberta, i el director de la planta d'òxid d'etilè, Ferran Cabré,  compareixeran a la comissió d'estudi de la seguretat a la petroquímica, del Parlament  de Catalunya. Es tracta de l'ens que, amb representació de bona part dels diputats tarragonins al parc de la Ciutadella, va començar a caminar a mitjan mes de març, abans de la pandèmia. La comissió d'investigació ha sigut una peça més en la lluita política per refer els vincles de confiança entre la ciutadania de Tarragona i la indústria química, un dels dos pilars de l'activitat econòmica de les comarques tarragonines. 

IQOXE a Madrid i a Barcelona

Al front de Madrid, ERC a través de la seva senadora, la tarragonina Laura Castel, ha liderat la lluita per a la creació d'una Agència per a la Seguretat Química amb seu a Tarragona. Castel ho explicava de la següent manera: «Fins ara la població tenia una sensació de seguretat controlada però l'explosió suposa un abans i un després. Cal saber qui lidera la seguretat en la indústria química i petroquímica de Tarragona». 

Al front de Barcelona, En Comú Podem a través de la seva cap de files Jessica Albiach i la seva diputada de la demarcació, la vendrellenca Yolanda López, les quals presentaran aquest dimarts les  mesures  que emprendrà la coalició d'esquerres sobre l'explosió d'IQOXE. El greu accident químic amb què vam donar per inaugurat el pitjor any de les nostres vides té dues cares: la política i la judicial, on gairebé no hi ha punts en comú entre l'estratègia de legítima defensa de l'empresa i l'investigació de la jutgessa instructora. Queda pendent, però, la convivència  entre els  veïns i la  indústria  i el futur dels treballadors d'IQOXE. 

Polèmica veïnal i incertesa entre els treballadors

La declaració d'aquests dos alts càrrecs de l'empresa —no els màxims responsables— arriba menys d'una setmana després que saltés la polèmica entre líders veïnals de Ponent per la possibilitat que IQOXE fes una  donació a l'associació de veïns de Bonavista. La presidenta de l'associació de veïns de Bonavista, Loli Gutiérrez, va deixar clar que la darrera paraula, sobre aquesta donació, la tindrien els veïns però són aquests mateixos veïns els qui no tenen clar que hagin d'acceptar  diners  d'una  empresa involucrada en un  accident  d'aquestes característiques. Bé, a les xarxes socials també hi ha aquells que animen a Gutiérrez a agafar els diners perquè «l'explosió va ser a Bonavista i a la Rambla no es van assabentar de res».

Així mateix, bona part de la plantillacontinuen en ERTO, sense novetats per part de l'empresa sobre el seu  futur laboral i amb l'angoixa que els hi causa haver perdut companys i no saber si hauran de desmuntar la seva vida i tornar a començar de nou en una altra planta de l'empresa a l'altra punta de l'Estat, o es quedaran a l'atur.