Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una oficina d'Estrangeria

Denuncien un «mercat negre» de cites prèvies a Tarragona per fer tràmits d'estrangeria

Administracions del territori asseguren que s'arriben a pagar cent euros per disposar d'una cita

És un problema que s’ha denunciat a diferents punts de Catalunya i l’Estat espanyol des de la finalització del primer estat d’alarma, i que ara també s’ha detectat a la demarcació de Tarragona. Des de fa mesos existeix un mercat negre de cites prèvies per a fer diferents tràmits a les oficines d’Estrangeria o per a rebre ajuts i prestacions de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).

El fet que amb la pandèmia s’hagin limitat les atencions presencials i totes s’hagin de fer mitjançant cita prèvia ha impulsat l’aparició d’un mercat negre que afecta, principalment, a ciutadans immigrants. Diferents entitats i administracions han denunciat aquesta situació els últims mesos, però des del Ministeri d’Interior s’ha negat aquest extrem, adduint que el sistema informàtic no permet obtenir més de tres cites des d’una mateixa IP, correu electrònic o telèfon mòbil.

Fins a 100 euros per una cita prèvia

Però el cert és que l’existència d’un mercat negre de cites prèvies és un secret a veus. Una administració de Tarragona que treballa amb ciutadans immigrants —i que prefereix mantenir l’anonimat— ha corroborat a aquest diari que aquest mercadeig existeix i que és un problema amb el qual es troben molts dels seus usuaris. «És gairebé impossible trobar cita prèvia per a fer aquests tràmits, i els ciutadans acaben aconseguint-les a través d’intermediaris o d’alguns establiments, però amb un cost que pot arribar als cent euros», explica una treballadora d’aquesta administració.

Alguns dels tràmits tenen relació amb l’obtenció d’ajuts o prestacions com l’ingrés mínim vital a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), mentre que d’altres són per renovar a Estrangeria permisos com el NIE o la targeta d’identitat d’estranger (TIE), un document imprescindible per aconseguir un contracte de feina o residir al país. La situació fa mesos que es troba enquistada.

No hi ha denúncies

Fonts policials han explicat a TarragonaDigital que aquesta mena de pràctiques fa «molt de temps que se senten» i admeten que «alguna cosa hi ha quan es diu tant», però apunten que «no hi ha denúncies» dels ciutadans que ho pateixen, i això complica fer actuacions. «Els que es troben amb aquest problema ho haurien de denunciar als cossos policials», remarquen.

De totes maneres, també afirmen que, «tot i que no és una pràctica ètica, tampoc està clar que això sigui delicte». Pel que fa al sistema de cites prèvies, les mateixes fonts asseguren que aquest «funciona», però que ara «no se’n poden donar tantes per la situació sanitària, ja que ha d’estar tot molt més espaiat».